ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието на няколко пъти

Броени часове след избирането на новия председател, Столичният общински съвет влезе в нов политически лабиринт. На среднощно заседание, съпроводено със скандали, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" обвиниха в коалиция ГЕРБ, БСП, "Синя София", ВМРО, "Има такъв народ" и отцепилите се общинари от "Възраждане". Причината - именно с тези гласове беше решено разпределението на комисиите в общината.

Всичко започна с над шест часа преговори за съставите на комисиите. Изненадващо в залата се разбра, че има два внесени доклада - един на Карлос Контрера от ВМРО и втори на ПП-ДБ-СС. Прочетеният проект от Контрера изненада първата по сила партия в общината, защото според тях силовите комисии отивали в ГЕРБ и БСП.

„Продължаваме Промяната” трябва да разберат, че трябва да има баланс. Не може да дойдеш на преговори и да поискаш петте най-сериозни комисии с твои председатели, с председател на СОС и в същото време да си малцинство”, заяви общинският съветник Карлос Контера от ВМРО.

Какво се случи в четвъртък вечер в СОС: Гледните точки на Антон Хекимян и Борис Бонев

ПП-ДБ-СС напуснаха заседанието на няколко пъти и поискаха почивка. След нея, дискусиите продължиха. Коалицията на ПП-ДБ и „Спаси София” решиха да се върнат в зала и да направят предложения за промени в състава на комисиите, но те не бяха приети. Така в 22 ч., те пак напуснаха залата.

„Тръгваме си за да можете новото мнозинство - ГЕРБ, БСП, „Синя София” и отцепниците от „Възраждане”, ИТН и Карлос Контера да си изберат комисии и да вземат цялата власт в СОС”, посочи общинският съветник Борис Бонев, ПП-ДБ-СС.

Останалите партии обясниха, че няма ново мнозинство. „Месеци наред ни обвиняваха, че заради нас не работи Съвета, избрахме председател, после поискаха да спре работата на съвета. Кога да вярваме на колегите?”, каза зам.-председателят на СОС Георги Георгиев, ГЕРБ.

Петков за ултиматума на ГЕРБ: Когато ни поставят условия, ние не се навеждаме

На въпрос на NOVA дали се очаква ново мнозинство общинският съветник от БСП Иван Таков отговори: „Не, не го очаквайте от група от БСП. БСП гласува за разумните неща”.

„Ако го говорим чисто математически, колегите от ПП-ДБ-СС, получиха колкото им се пада като брой председатели, заместник-председатели. Те получиха най-много”, обясни общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

Дори липсата на осветление, заради паднал предпазител в сградата на Общината не отказа съветниците ударено да приемат състава на комисиите. Не помогна и за сваляне на напрежението в зала. 

Отцепилите се общински съветници от "Възраждане" се обявиха за независими

Гласуването за разпределяне на комисии продължи над три часа, като претърпя 50 промени и все още се чака финален доклад от Съвета. Вижте кои са възможните имена за председатели на комисии:

Комисия по финанси и бюджет - Димитър Вучев, ГЕРБ.

Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация - Прошко Прошков, ГЕРБ.

Комисия по здравеопазване и социална политика - Ваня Григорова, БСП.

Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие - Мирослав Боршош, ГЕРБ.

Комисия по транспорт и пътна безопасност - Иван Таков, БСП. 

Комисия по обществен ред и сигурност - Ваня Тагарева, ГЕРБ. 

Комисия за връзки с гражданското общество -  Николай Велчев, БСП.

Правна комисия - Иван Видолов, БСП. 

Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори - Красимир Гълъбов.

Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика -  Севдалина Петрова.

Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране - Димитър Данаилов, ИТН.

Комисия по туризъм - Цветелина Симеонова-Заркин, ПП-ДБ-СС. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.