Тази година хитът на пазара са тези, в които са вплетени естествени материали

Три седмици преди Баба Марта сергиите с мартеници превзеха главната улица на Пловдив. Има ли тази година скок в цените на червено-белите украшения и за колко се търгуват те? 

Трескавата улична търговия все още не е в разгара си. Вероятно всеки чака последния момент. Репортерската ни проверка показа, че най-евтините мартеници са по 15 стотинки и най-често се продават във връзка по 10, което прави 1,50 лв. Цената на най-продаваните червено-бели украшения, тези тип гривна, е между 1,50 и 2 лв. Двойно по-скъпи са мартениците от филц. Те струват между 4 и 6 лева за бройка. Най-скъпи са мартениците тип кукла. Изработени са ръчно и струват по 30 лева.

Над 100 са търговците на мартеници в центъра на Пловдив. Сред тях срещаме и Мари Абдула. От 25 години е превърнала хобито си в истинско арт изкуство. Изработва ги ръчно, като в някои от тях влага и полускъпоценни камъни. Тази година хитът на пазара са мартениците, в които са вплетени естествени материали.

Бойка Велкова: Да съм актриса го дължа на майка ми

„Естествените цветя, това е хитът. Това е. В стъкло се вкарват естествените цветя, има дърво на живота, горски цветя, с цвят на бъз. И превръщаме мартеницата в бижу. Да може да се носи целогодишно. Не само като мартеници. Много хора носят червен конец против уроки”, коментира Мари Абдула.

Според търговците другият хит, който набира скорост на пазара в момента, са ръчно изплетените на една кука мартеници. „С любов се правят, с голяма любов. Честно ви казвам. Памук, ето имам и от вълна. Съчетала съм да има и бяло, и червено, което е традиция сега за празника, но после вече то си остава и като сувенир в къщата. Ето тук даже сме направили с ягодки, пак червено и бяло да преобладава”, каза Стоянка Иванова.

За децата предпочитани си остават мартениците с анимационните герои. „Мики Маус, Костенурките Нинджа, Ана и Елза, Спайдърмен имаме, Батман имаме, най-различни. Децата винаги са креативни”, заяви Петър Цонев.

Кюстендил е домакин на кукерски фестивал

Китайските мартеници и тази година заливат пазара и подбиват цените, оплакват се търговците. „Хората обаче се завръщат към българското, към истинското. Това е естествена вълна. Вижте Пижо и Пенда, това е истинската мартеница, Пижо и Пенда, пискюлите, които са. Значи навремето хората са стригали овцете и са правили мартеници”, каза Енчо Николов.

Въпреки че тази година материалите са поскъпнали, малко търговци се престрашават да продават по-скъпо мартеничките с по 10-20 до 50 стотинки отгоре. „Не смеем, защото като сложим едни големи цени, хората просто като видят без да питат, без нищо и си подминават”, заяви Стоянка Иванова. А всеки сам е решил колко ще отдели от собствения си бюджет, за да зарадва близките си.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase