По думите му едва ли ще се стигне до предсрочни парламентарни избори

Ако не се стигне до договорка в така наречената сглобка до ротацията на 6 март, е по-вероятно този кабинет да остане още няколко седмици, докато се намери баланс. Това прогнозира в предаването „Денят на живо” по NOVA News политологът Димитър Ганев.

„Президентът продължава конфронтационния си стил на поведение спрямо управляващото мнозинство. И то най вече с една единствена цел - да се позиционира като форма на политическа алтернатива и да трупа политически капитал. Това е в случай на евентуален нов политически проект около него”, допълни Ганев.

Ротация или предсрочни избори: Външният министър остава червена линия в "сглобката" (ОБЗОР)

Според политолога въпросът с МВнР не бива да се подценява. „Ако ГЕРБ постигне целта си да има министър-председател в лицето на Мария Габриел и външен министър, който е по-близък до тях, то тогава ПП-ДБ ще загубят инструмента си за комуникация със западния свят”, каза още политологът.

По думите му едва ли ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

„Би могло да има компромис – да се осъществи ротацията и външният министър, дори да не е от ГЕРБ, да е експерт, който е близък и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ. Ако има министри, които ще бъдат сменени, те ще бъдат заменени от такива, които са пак с експертен характер”, поясни Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase