Анализ на бившия член на Надзорния съвет на „Лукойл“ Никола Янков

България винаги е работила и без руски петрол. Над 60% от вноса в Бургас е бил от нефт извън Русия. Сега този процент ще стане 100. След Нова година прогресивно започна спад на руския петрол. Това каза бившият член на Надзорния съвет на „Лукойл“ Никола Янков в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че българският представител в Надзорния съвет няма никакъв контрол върху оперативното управление. По думите на експерта въпросният член има право на вето, което засяга генерални решения като прекратяване на дейността, ликвидация, смяна на предмета на работа.

Край на вноса на руски петрол

Гостът обясни, че не би трябвало държавата да има роля в търговията на горива. „Изказванията на министъра на финансите са странни, защото държавата няма роля. Това изглежда като натиск и ПР акция, с която да се покаже на гражданите, че той се бори с „Лукойл“, за да разсее съмненията, че е бил по някакъв начин зависим от компанията, подкрепяйки дерогацията“, каза Янков.

Заради дерогацията: Правителственият авиоотряд предупреди, че може да преустанови полети

Той каза, че в 12 държави има по-ниски цени на горивата, а работата с руски петрол не води до намаляване на тарифите.

„САЩ се превърна в най-големия износител на петрол в последните няколко години и това е причината цените на международните пазари да се държат в нормални граници“, заяви Никола Янков.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase