От началото на 2024 г. беше прекратен и износът на преработени продукти

От днес България не може да използва и да внася руски петрол за производство на горива.
В началото на годината беше прекратен и износът на преработени продукти.

Според бранша, това няма да доведе до скок в цените на колонките. Очакванията са те да се задържат около сегашните им стойности.

Днес премиерът Николай Денков заяви, че риск от недостиг на горива към момента няма, но пък има е възможно да има скок в цените и това зависи от няколко фактора.

Заради дерогацията: Правителственият авиоотряд предупреди, че може да преустанови полети

„Да, риск има, защото те зависят от цената на нефта на международните пазари. И второ защото с преминаването към неруски петрол се увеличават рисковете от забавяне, от доставяне на нефт от по-различни дестинации, това в известен смисъл е очаквано. Това, което трябва да знаем, е, че трябва да се запази „Лукойл” да работи, за да нямаме шоково поскъпване на цените. За това се борихме досега. Оттук нататък дали ще има последващо повишение зависи на първо място от международните пазари и на второ - дали „Лукой” ще успее да осигури доставките на нефт”, каза Денков.

След като от правителствения авиоотряд алармираха, че заради прекратяване на дерогацията и липсата на керосин може да се наложи полетите да не се изпълняват, премиерът посочи, че такава опасност няма и заяви, че изпращането на писмото от страна на авиотряда в последния ден, говори „или за изключителна небрежност, или саботаж” и за това се очаква да има последствия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase