Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков отправиха слова

По повод 3 март президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков отправиха слово от Паметника на свободата на връх „Шипка".

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

Според Желязков няма друго място, което толкова ясно да олицетворява националната гордост и идеал.

„Този връх изчиства срама от челото на България, както казва Иван Вазов. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна. Тази земя е символ на стремежа за свобода”, заяви той.

И тъкмо тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, добави председателя на народното събрание.

„Да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези които дадоха живота си. Да пребъде България – от урва на урва и от век на век – Да живее родината ни”, каза още Желязков.

От своя страна Румен Радев изрази гордостта си от това, че толкова много българи са се качили на „Шипка” за празника.

В речта си, президентът припомни, че точно там, пред очите на целия свят, с камък и кръв е било предначертано бъдещето на страната ни. И поясни, че смята, че точно 3 март трябва да е националният празник на България.

„Затова съм тук - да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателства. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла под върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март. Няма да предадем заветите на своите предци. Вечна памет на героите – да живее България”, допълни Радев.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase