Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

За първи път от месец насам има спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Понижението е регистрирано през цялата изминала седмица. 

Според търговци от борсата в Първенец има поевтиняване само на някои от продуктите и това е моментно. „С наближаването на пролетта излиза повече оранжерийна продукция, но няма трайна тенденция на спад на цените”, обясни изпълнителният директор на борсата Илия Гатев.

Какви са цените на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас

„Марулите вече са под 1 лев - около 70-80 стотинки. Краставиците са от 3,20 до 4 лева, като миналата година по това време. Имаме и внос от Гърция, който подбива цените и ги сваля надолу. Доматите са малко по-скъпи, розовите са над 4,50 лева. Там също има внос, който е между 50 стотинки и лев по-евтин. Цената на картофите е реална, защото няма пресни”, каза още той.

„При цитрусите няма сериозна промяна, само лимоните са с по-ниска стойност - около 1,50 лева. Това се дължи на голямото производство в Турция. Има обаче недостиг на стар картоф, защото произведеното количество вече е изкупено”, посочи Гатев. 

Според икономиста Преслав Райков се наблюдава стопиране на нарастването на цените, каквото имаше през последната година. „За траен спад може да се говори след два до три месеца. Около края на май, ако тази тенденция продължи, може да се каже, че се вижда устойчиво понижение на цените на някои от хранителните продукти”, поясни той в студиото на „Твоя ден”.

За първи път от месец: Цените на повечето основни храни спадат

„Трите основни суровини, които диктуват пазарите на храни на всички продукти, спадат много. Това са пшеница, царевица и соя. Спадовете са много драстични, което повлича и голям обем и от други съпътстващи продукти. Спадът в растителните мазнини на определени пазари също е осезаем, логистиката също се нормализира”, уточни Райков. По думите спадът ще продължи осезаемо през следващите месеци.

Стоян Панчев подчерта, че световните пазари влияят на много от цените. Той добави, че според данните на НСИ не се вижда намаляване на цените, което е видимо на борсите. „Ако изчакаме няколко месеца, ще можем да проследим дали намалението ще стигне до крайните потребители. Единственото голямо намаление, което виждаме при хранителните стоки, е при олиото. То се дължи на базов ефект. Положителните тенденции приличат на забавяне на инфлацията, не на намаление на цените”, добави Панчев.

Какви са цените на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас

Панчев поясни, че страната ни засега не изпълнява инфлационния критерий. „Това зависи от натрупаната инфлация през последните месеци. Когато дойде моментът да бъде публикуван конвергентният доклад, който показва дали изпълняваме Маастрихтските критерии, дори ако в този месец България изпълнява нужния критерий, това не е достатъчно. Гледа се назад и се търси устойчивост на инфлацията, за да може да се каже, че сме спазили разписаните правила. Дупката по последни изчисления е около 3.8%”, каза още той. 

По думите му има спекулации, че е приета неофициална кампания от страна на МФ да се говори с определени сектори в страната, за да бъдат помолени временно да намалят определени цени, за да се спазят определени критерии.

Семейството на Мария Нанева е петчленно. Има три деца. Като повечето домакини, и Мария всеки ден влиза в магазина за основни хранителни продукти. „Зеленчуци по-често, отколкото плодове, месо, сирене, млечни продукти, хляб задължително, нещо за закуска за децата, колбас. Не по-малко от 50 лева заминават на касата”, казва Мария Нанева.

Тя не купува готова храна и рядко посещава ресторанти. Месечният доход, с който се издържа фамилията, е около 3 700 лева. „Около 60 % от месечния бюджет отиват за храна и не се усеща да има намаление на цените”, посочи тя.

Макар и плавно, намаление с няколко стотинки при определени стоки от седмица отчитат търговците. „При захарта има намаление с около 10-15%. Олиото е драстично поевтиняло спрямо миналата година по това време. Варивата също са малко по-евтини. Но пък за сметка на това има леко повишение при пилешкото и свинското месо, сиренето, кашкавала”, каза управителят на хранителен магазин Спасимира Тодорова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase