Използването им значително ще намали времето за изчакване на опашките

Терминал 2 на Летище София ще разполага с електронни гишета за автоматична проверка на бордните карти. Официалното им откриване е на 6 март.

Очаква се използването им значително да намали времето за изчакване на опашките, тъй като пътниците могат да извършат самостоятелно проверката на своите бордни карти. Електронните гишета на летище София са първите такива, внедрени на български аеропорт.

На 31 март 2024 България ще стане член на Шенген по въздух и вода. От летище София вече информираха какво е полезно да знаят пътниците.

Ако сте заминаващ пътник:

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка за сигурност и се отправяте към изхода за излитане, без да преминавате паспортен контрол. Задължително остава изискването да носите в себе си документ за самоличност.

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенген, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник:

Ако кацате на летище София от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран такъв, без да преминавате паспортен контрол.

Ако пристигате от дестинация извън пространството за свободно придвижване, то процедурата по гранична проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иван Лазаров, БТА