NOVA отново беше единствената българска телевизия, която показа най-бляскавото събитие

"Опенхаймер" е големият победител на 96-ата церемония на наградите "Оскар". Историческата драма грабна призове в седем от 13-те категории, в които получи номинация. Церемонията в Лос Анджелис прикова милиони пред екраните, а NOVA отново беше единствената българска телевизия, която показа най-бляскавото събитие.

Без изненадана за всички кино любители "Опенхаймер" беше звездата в нощта на "Оскарите". Режисьорът на лентата получи своя първи приз, въпреки че това е осмата му номинация в годишните филмови награди. Ирландският актьор Килиън Мърфи получи отличието за най-добър актьор в главна роля.

„Оскарите“ почетоха Алексей Навални (ВИДЕО)

Изненадата обаче дойде в категорията за най-добра актриса в главна роля, където до последно се очакваше статуетка да вземе Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна" на Скорсезе. Но Академията реши, че връчва на Ема Стоун втори "Оскар" за участието ѝ в "Клети създания".

С нейна помощ - след 11 номинации, сюрреалистичният филм на Йоргос Лантимос си тръгна с общо четири статуетки. Касовият хит "Барби" взе само една награда - за оригинална песен. "Анатомия на едно падане" очаквано победи в категорията за оригинален сценарий.

Блясък, шоу, политика и тази година белязаха "Оскарите". Церемонията отдаде почит към руския опозиционер Алексей Навални. В залата се чуха неговите думи: „Ако решат да ме убият, това означава, че ние сме невероятно силни. Трябва да използваме тази сила, да не се отказваме, да помним, че имаме огромна власт, която е потисната от тези лоши хора”.

„ОСКАРИ 2024“: Блясък и звезди по холивудски (ГАЛЕРИЯ)

Изказването е част от филма, посветен на Навални, който преди година взе приза в категорията за документалистика. Тази година там отличие получи "20 дни в Мариупол", който разказва за обсадата на украинския град. „Това е първият "Оскар" в украинската история и за мен е чест, но сигурно ще бъда и първият режисьор, който от тази сцена казва, че му се иска да не беше заснемал филма си”, заяви режисьорът Мстислав Чернов.

Кинолегендата Ал Пачино обяви най-дългоочакваната награда на вечерта. Без излишни думи и без дори да прочете имената на останалите номинирани. „Какво виждам? "Опенхаймер"! Да, да! "Опенхаймер"!", извика той.

Филмът, посветен на бащата на атомната бомба Джей Робърт, очаквано грабна най-много статуетки. Донесе на своя режисьор първи “Оскар”. „Благодаря на всички, които бяха до мен и вярваха в мен през цялата ми кариера и най-вече на невероятната Ема Томас - продуцент на всички наши филми и на всички наши деца. Обичам те”, каза режисьорът Кристофър Нолан.

Джон Сина връчи „Оскар“ чисто гол (ВИДЕО+СНИМКИ)

Главната роля в “Опенхаймер” донесе “Оскар” за главна мъжка роля на ирландеца Килиън Мърфи. Той благодари на Крис Нолан и Ема Томас за най-щурото, вълнуващо и творческо приключение в живота си.

„Направихме филм за човека, създал атомната бомба. За добро или лошо, всички ние живеем в света на Опенхаймер. Искам да посветя тази награда на всички миротворци, навсякъде”, съобщи актьорът Килиън Мърфи.

Изненадата на вечерта - Ема Стоун, взе своя втори "Оскар" за "Клети създания" в категорията най-добра актриса в главна роля. Развълнувана, през сълзи, Стоун призна: "Майчице, скъса ми се роклята".

Според актрисата това се случило, докато Райън Гослинг изпълнявал на сцената хита от филма "Барби" – "I'm Just Ken". В изпълнението на номинираната за "Оскар" оригинална песен се включи, освен Ема Стоун, и режисьорската на "Барби" Грета Гервиг.

Джон Сина дойде, за да връчи отличието за най-добри костюми... без костюм. Правейки препратка към наградите от 1974 г., когато един стрелец притичва гол през сцената.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase