Това заявиха от ръководството на ведомството след проверка на летище София

България е готова от 31 март да влезе в Шенген по въздух и вода. Това заявиха от ръководството на МВР след проверка на летище София.

Така от края на месеца всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка, а ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка на летищна сигурност. Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, ще преминават през паспортна проверка.

Ще нараснат ли родителските отвличания след приемането ни във въздушния Шенген

„Променяме начина си на работа. Отделяме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност. Организационно всички аерогари се разделят на шенгенска и нешенгенска зона. Шенгенската играе ролята на вътрешни линии, тъй като сме част от шенгенското семейство. Който лети за държавите членки на Шенген със своето дете няма да са му необходими декларации. Но, ако някой не иска детето му да лети с другия родител поради различни семейни причини, може да го изиска от съответния районен съд”, обясни директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Антон Златанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase