На „Дондуков” 2 при президента в 15 ч. ще отидат от ПП-ДБ

Зрителите на NOVA ще могат да проследят с извънредни емисии на Новините връчването на втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. По процедура папката в 15 часа днес трябва да получи кандидатът за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание.

Как се стигна до втория мандат и какво предстои след това

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. Ако и вторият мандат бъде върнат празен, идва ред на третата папка. Нагласите обаче са и този мандат да не бъде изпълнен и да се отиде на предсрочни избори.

Кой може да стане служебен премиер

Съгласно последните промени в Конституцията държавният глава може да избере само между няколко варианта за служебен министър-председател. Според поправките в основния закон на страната това са председателят на Народното събрание – Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, председателят на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров. Сред опциите е и омбудсманът Диана Ковачева или неин заместник. В началото на годината Ковачева обаче беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека.

Кога може да има предсрочни избори

За да има избори 2 в 1 – евровот и предсрочни парламентарни, президентът трябва да издаде указ около 9 април, за да се спази разпоредбата от 60 дни до вота. Така до издаването на въпросния указ държавният глава ще има няколко дни, за да назначи служебна власт по новите конституционни правила, след нови консултации с парламентарните групи. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.