Опасност от пролетни лавини в снежните планински масиви

След аномалията с летните температури в самото начало на април, усещането за свежа пролет ще се върне в следващите дни. В понеделник жегата ще достигне своята кулминация с дневни температури от 25 до 30 градуса, в отделни точки на Северна България и Югоизтока – малко над 30. Денят ще е слънчев, с рехава облачност, но и с висока концентрация на пустинен прах над цялата страна.

Атмосферната конфигурация ще се промени от вторник нататък. Ще започне да нахлува по-студен въздух, който ще върне температурите до обичайните пролетни нива. В сряда-четвъртък термометрите ще показват между 17 и 22 градуса, с приближаването на почивните дни – от 20 до 25 градуса.

В първата априлска седмица се очертават две смущения. Във вторник ще премине студен атмосферен фронт с усилване на северозападния вятър и локални краткотрайни следобедни увеличения на облачността и валежи. На изолирани места ще има гръмотевична активност с потенциал за дребна градушка. Подобна ще е обстановката и в четвъртък. В края на седмицата ще е слънчево. През почивните дни следобедни увеличения на облачността с кратки превалявания на изолирани места са възможни с някои райони на североизток.

Прогнозата за април: Топло време и краткотрайни валежи

До средата на месеца предстои още един кратък период с усещане за лято – около 8-9 април, когато дневните температури отново ще се движат в интервала 25-30 градуса. Веднага след това обаче се очертава захлаждане с валежи. Ако се запази текущата прогноза, в периода 10-15 април ще има предпоставки за няколко облачни дни с по-напоителни пролетни валежи и осезаемо по-ниски температури – дневен интервал – между 10 и 15 градуса.

Сахарска мъгла

Пикът на сахарската мъгла е в началото на месеца – 1 и 2 април. Концентрацията ще е до 200-300 микрограма на кубичен метър. Преминаването на студен фронт във вторник обаче ще „изтика” сахарския облак на изток и ще изчисти атмосферата.

Лавинна опасност

Високите температури ще са причина за интензивно снеготопене по високите снежни масиви. Има повишена опасност от мокри пролетни лавини.

Риск от пожари

Април започва с топло време, което в много планински и предпланински райони е придружено с липса на достатъчно влага. Периодът е активен за земеделците, които по това време на годината често разчистват селскостопански площи с помощта на огън. Повишава се опасността от разпалване на горски и полски пожари – особено в Централна и Източна България.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase