Започва тримесечен мониторинг на търговските банки

Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат изпълнението на критериите за отпускане и предоговаряне на ипотечни кредити. Започва тримесечен мониторинг на търговските банки.

БНБ нареди на банките да затегнат правилата за ипотечните кредити

БНБ поиска от търговските банки все по-внимателно да следят на кого отпускат кредит, в какъв размер, и за какъв срок. Причината - въпреки стабилността на банковия сектор, сериозният ръст в жилищното кредитиране може да доведе до проблеми. „В момента те не са притеснени от това, което виждат, не са разхлабени кредитните критерии, но ще продължат да следят и ще вземат мерки, ако ситуацията се промени”, коментира Пламен Ненов, член на УС на Норвежката централна банка.

Експерт: Младите хора предпочитат да плащат кредит, вместо наем

Според кредитни консултанти към момента народната банка основно показва кои трябва да са критериите за отпускане на кредит. „БНБ отново акцентира на три основни момента - доходите на клиента, размера на финансирането и срокът на кредита”, каза кредитният консултант Иван Стойков. Ако кредити се отпускат безразборно, твърди той това може да доведе невъзможност на банките да съберат всичките си задължения. Според брокерите обаче кредити така или иначе, не се отпускат лесно.

„Това не се случва от много време насам. Само за два кредита да кандидатстваш жилищен и потребителски трябва да имаш много високи доходи. А тук говорим за критичните хора, които не могат да спестяват”, смята брокерът Антон Илиев. Това е пореден път, в който БНБ насочва прожектора към критериите за отпускане на кредит. Ако регулаторът забележи проблеми може да наложи мерки като намаляване на максималния срок на кредит, задължително съотношение дълг-доход или намаляване на процента на финансиране на жилището.

„Ако БНБ види повод за тези мерки, може да поиска банките вече да не финансират 80% или 85% от стойността на имота, а например 75% или 70%”, добави Стойков. Според брокерите обаче финансиране от 80% от общата стойност на имота, е напълно нормална ставка.

„Почти всички кредити се финансират до 80% от стойността на имота. Няма да ви финансират 120%, или ако жилището ви е 100 хиляди лева, те да ви дадат 120 хиляди лева. Няма как да стане”, заяви Илиев. Без конкретни параметри обаче действията на БНБ към момента са основно предупреждение.

Гледайте повече във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase