В България процентът е най-голям - 22

Само 13 процента от гражданите на ЕС искат излизане от блока. В това число и избирателите на крайнодесните партии, сочи изследване на Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст и института "Ипсос", в 27 страни членки.

Държавите, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

Как и на каква възраст имат право да гласуват на евровота в страните от ЕС

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Как български доброволци от цял свят помагат на евроизборите (ВИДЕО)

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от 90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА