Арестуваният е от квартал "Победа"

До изборите остава точно една седмица и сме свидетели, че няма ден, в който вътрешното министерство да не реализира акция срещу така наречения купен вот. Най-много сигнали за нарушаване на изборните права силовото ведомство отчете в Бургас и Варна. Само преди дни вътрешния министър Калин Стоянов съобщи, че са образувани четири пъти повече разследвания за купуване на гласове спрямо предишни избори, като схемите са идентични.

Спецакция на полицията срещу купения вот във „Факултета”, има задържани

Екип на NOVA тръгна по следите на изборните търговци. След журналистическото разследване беше задържан един човек - Исус от бургаският квартал „Победа“, за когото се твърди, че е брокер на гласове. Цената е 120 лева на човек. Според обвинението Исус изготвя списъци с готовите да продадат гласа си и прибира 50% от сумата. За да го изобличим, използваме подставено лице.

Спецоперация за противодействие на купения вот в Шуменско

На срещата с Исус каним и МВР. Точно в 14:00 ч. нашият купувач чака заподозреният търговец на гласове. Мнителният Исус закъснява, вероятно, за да се увери, че човекът с парите идва сам. Не чуваме разговора, но успяваме да уловим списък, с който Исус гарантира за сигурни гласоподаватели. Цената е свалена на 80 лева на глас, ако се осигурят повече от 40 души.

В следващите часове полицията проверява щателно всяко име от списъка. Пред униформените Исус обяснил, че имената от списъка били гости за организация на сватба.

„Цената за глас варира между 50 и 100 лева”, казва гл. инспектор Галин Янгьозов, началник Сектор „Противодействие на корупцията в администрацията” ОД на МВР в Бургас.

А в квартал „Победа“, откъдето трябваше да бъдат купените гласове, не са чували нито за Исус, нито за изборна търговия. Въпреки уверенията на местните, МВР проверява не само квартала в Бургас, но и търговски обекти и частни домове и в общините Сунгурларе, Руен и на юг от Бургас.

„Към момента в Областната дирекция на МВР в Бургас има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес като са задържани общо 17 лица”, допълва Янгьозов.

Репортер: Елена Танева

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Редактор: Виктория Гетова