Близки до собственичката Снежана Ачевска потвърдиха за NOVA, че сделката е реализирана

От днес две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в гр. Прилеп, Северна Македония, са собственост на регистрираната в обществена полза фондация "Манол Пейков и приятели".

Това обявиха от самата организация. За NOVA близки до Снежана Ачевска, която е собственичка на тази част от имота, потвърдиха, че сделка има. Делът е купен за 163 хиляди лева. Пейков уточнява, че от събраните средства остават около 50 хил. лв., които ще отидат за ремонт.

Парите са от дарения, които бяха събрани миналата година. „Възраждане” пуснаха сигнал срещу Пейков в прокуратурата заради по думите им: „забавянето на сделката с повече от година”. 

България ще стартира процедура по закупуване на къщата на Димитър Талев в Прилеп

Този ход на фондацията идва в момент, когато българската държава също прави опити за придобиване на собствеността на емблематичната къща. Пред NOVA министърът на културата Найден Тодоров заяви, че се радва, че къщата е в български ръце и изрази надежда скоро тя да се превърне в културен дом.

Припомняме, на 26 май беше съборена част от къщата на писателя. Съмненията са за вандалски акт, но Пейков описва, че това е станало от старост на сградата.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase