Навършват се 148 години от гибелта на революцонера

С вой на сирени и звън на камбани България отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта ни. Навършват се 148 години от гибелта на революционера. В цялата страна се организираха чествания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

За 76-и път хиляди извървяха пътя на четата на поета революционер от Козлодуй до връх Околчица, за да се поклонят пред делото му. Трасето е 120-километрово и се изминава за няколко дни. Походниците пренощуваха под звездите така, както са направили Ботев и неговите четници. В похода тази година се включиха 1800 души, което е рекорд до сега. 

По стъпките на Ботев: Децата, които пазят историята (ВИДЕО)

Ивана е от Бургас, а Радостина от Кнежа. Запознали се на похода, а песента ги сприятелила за броени часове. Носталгично се чувстват и в 6-членното семейство на Георги Обретенов, които изминали стотици километри, за да почетат Ботев. Най-малкият член на семейството се казва Кардам. Баща му го е довел на Околчица, защото иска четиримата му синове да знаят, че са българи, където и да се намират. Родителите искат децата им да помнят и тачат героите, а основният урок за това е саможертвата на Воеводата. Така 4-годишното момче става най-малкият поклонник тази година, а таткото му помага да изучи личността на героя.

"Живеем в Англия, но всяка една ваканция прекарваме тук. Духът ни е в България. В Англия сме икономически бежанци. България е с нас!", заяви Георги Обретенов.  

А поклонниците на святото дело на Ботев стават всяка година все повече и повече. Групата от Годеч идва за четвърта година. "Първият път бяхме 12 души. След това 25", твърди Бойко Младенов. 

От Козлодуй до Околчица по стъпките на Ботев върви и Филип Филипов, който облича мундир като този на поета революционер и носи сабя като неговата, за да се превърне в негов двойник.

"За пръв път се превъплътих в Ботев през 2013 година. Тогава изиграх ролята му в един документален филм", разказва Филипов. 

В родния град на Христо Ботев - Калофер, с тържествена заря-проверка беше почетена паметта на революционера още на 1 юни. В церемонията се включиха представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Почетният сторй прие бригаден генерал Маргарит Михайлов. С едноминутно мълчание и падане на колене стотиците хора, дошли от цялата страна, почетоха паметта на героите. 

Кулминацията на тържествата беше на Мемориалния комплекс в града. С военен ритуал днес от музея на революционера беше изнесено знамето на Ботевата чета, а след това се състоя митинг поклонение. 

Директорът на музея Ася Николова разказа, че в него се пазят както знамето на Ботевата чета, така и лични негови вещи.

"Те включват джобния часовник на Ботев, който му е подарен от баща му, когато заминава за Румъния след 1867 година. Пазим и комплект писалищни принадлежности, които включват и мастилница, в която все още има мастило", разказа в ефира на "Събуди се" Николова. 

Служебният премиер Димитър Главчев присъства на тържественото поклонение на връх Околчица. В словото си той изрази дълбок поклон пред всички загинали за свободата на България. „Да живее България", призова министър-председателят в словото си по време на тържественото поклонение.

Главчев се изкачи пеша от село Паволче заедно с група от Българския туристически съюз и ученици, които участват в 76-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета“.

По традиция пред сградата на президентството в София се проведе тържествена смяна на гвардейския караул. Тя също е знак на почит към делото на Христо Ботев и всички, дали живота си за независимостта и свободата на България през вековете. 

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. С решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Йоана Димитрова, БТА