Счупено е и предното стъкло на локомотива

Неизвестен извършител е срязал пет маркуча на спирачната система на локомотив на гара Лом в събота. Освен това е счупено предното челно дясно стъкло на машината.

Влакът е трябвало да потегли с композиция от пътнически вагони от втори коловоз. По чудо не се е стигнало до трагедия.

„Локомотивната бригада, която е назначена да извози първия влак за гара Брусарци, установява счупеното стъкло и прерязаните маркучи. В най-лошия случай щеше да стане удар във вагоните, а влакът щеше да стане неуправляем. В моята практика за първи път ми се случва такова нещо”, обясни в ефира на „Здравей, България” инж. Еленко Кирков, ПЖПТ – Мездра.

Вандализъм: Срязаха спирачките на влак на гарата в Лом

По негови думи служителите на МВР са направили оглед, който ще продължи и днес, а локомотивът ще бъде отремонтиран.

„В някои гари има видеонаблюдение. Предстои да се поставят камери в самите локомотиви”, каза още инж. Кирков. Той обясни, че подобен вандализъм е „смъртна присъда” за локомотивната бригада и за всички, които пътуват с влака.

От областната дирекция на МВР в Монтана казаха за NOVA, че по случая за нанесените щети е образувано досъдебно производство. Към момента се проверяват и лица, които може да имат отношение към посегателството, но задържани все още няма. 

Красимир Николов работи в депото от години. Прави гарнитури точно за тези машини и оценява случката като много опасна и заради счупеното стъкло, и заради срязаните спирачни маркучи. "Това е буквално смъртна присъда за локомотивната бригада и всички, които пътуват с влака", категорично посочи инж. Еленко Кирков. 

Затова хората в локомотивното депо възприемат посегателството като терористичен акт. Видеонаблюдение няма, няма и достатъчно строга законова рамка, а случаите зачестяват, коментират още хората.

„Като мине машина, и то в движение, хвърлят по нея камъни, чупят стъклата, замерят. Просто закони трябва да има”, смята Николов.

Повече по темата вижте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase