Коментират Ружа Смилова и Георги Харизанов

„Изказванията на президента Радев от последните дни звучат като на участник в несъстоящата се в момента предизборна кампания. Той звучи практически неразличимо от позицията на „Възраждане”, което видимо го позиционира като играч в едни евентуални следващи избори през есента. Аз поне така тълкувам неговите заявки. Видимо някои играчи подготвят почва, ако не за вот през есента, то за малко по-дългосрочна перспектива след две години и половина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Ружа Смилова.

Тя и политическият анализатор Георги Харизанов коментираха напрежението между президентството и изпълнителната власт от последните дни, както и това дали е възможно стабилно управление след изборите.

Според Харизанов позицията на президента все повече се изостря, но аргументите му са „все по-безумни”.

„Никога, в нито един момент не е ставало въпрос да се изпращат български войници на фронта. И непрекъснатото повдигане на тази тема показва безпомощност. Защо всички, които казват, че желаещите Украйна да съхрани териториалната си цялост, са войнолюбци? Търсят за какво да се закачат и да повдигнат нова тема. А нова тема няма. Западният, цивилизованият свят, НАТО, Европейският съюз, съюзниците ни стоят зад това да се пази международният правов ред и Украйна да съхрани териториалната си цялост”, заяви Харизанов.

Според него президентът застава като „противовес, оправдание и аргумент за сформирането на евроатлантическа коалиция”.

„Действително наративът на Радев е много близък до този на „Възраждане”. Аз може и да не казвам, че ние сме поели ангажимент да пращаме войници, но това решение няма да бъде взето тук. Тоест, разказът е суверениски и това е разказът на „Възраждане”. От една страна са Радев, „Възраждане”, всички тези, които казват, че трябва да се взимат наши решения. От друга страна са евроатлантиците, които се съобразяват с геополитическия избор, който България е направила”, смята Смилова. 

Според нея след изборите ще има опити за сформиране на евроатлантическа коалиция, но този път ще бъде по-трудно за партиите.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase