Излитането и подготовката на медицински хеликоптер отнема от 10 до 15 минути, допълни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух

Военната авиация ще се намеси, когато има нужда от по-дълъг полет. От Варна до София например не можем да го осъществим с едно излитане и кацане. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Медицинският ни хеликоптер с първа успешна мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Ако трябва по-дълъг полет, трябва да се използва военна авиация - пациентът се превозва със "Спартан". Когато получим всички осем самолета, покритието ще бъде на цяла България. През шест месеца трябва да идват. Вторият ще дойде със закъснение през ноември - третият през декември", заяви той. 

Според него в Центъра за спешна медицинска помощ по въздух има координационна централа. "В нея има лекар, завеждащ смяна. При получен сигнал той преценява дали да вдигне хеликоптер. Няма нощни полети, затова работи по 12 часа, но в бъдеще ще е денонощно. Първият сигнал се подава до 112, откъдето го изпращат до ЦСМП. Наземен екип отива, преценява ситуацията, ако най-близката болница е на повече от 30 минути, тогава съобщава в Центъра по въздушна помощ и се активира хеликоптер. Излитането и подготовката отнема от 10 до 15 минути", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase