Дъщеря на Надежда Хвойнева - Еличка Кръстанова, която е поела по пътя на майка си

Неповторимата - така в миналото често са наричали Надежда Хвойнева. Една от най-ярките и разпознаваеми народни певици в България. Докато тя е солист на "Мистерията на българските гласове" хорът печели историческа награда "Грами" за най-добър традиционен фолклорен албум.

Надежда Хвойнева е майка на Еличка Кръстанова. Също като майка си Еличка поема по пътя на народната музика. А когато е на 29 години, печели конкурс и става пълноправен член на "Мистерията на българските гласове".

„ Аз обикнах народната музика и тя стана моя съдба съвсем неочаквано. Явно човек не може да избяга от това, което дълбоко в сърцето си е обичал цял живот”, каза Еличка Кръстанова.

За нея където свършват думите, там започва музиката. „Хората стават все по-тъжни и все по-угрижени. Забелязвам, че желанието на човека да живее с изкуството през годините не отпада”, каза Еличка.

Нейните наблюдения показват, че в концертните зали хората забравят поне за два часа всичките си грижи. „Отиваме в света на изкуството и там всичко е много красиво. Виждам, че хората са щастливи, те са окрилени, те са съвсем различни. Лицата им излъчват много радост, очите им горят, те обсъждат на висок глас това, което са преживели. Естетиката и посланието на изкуството е това - да създава доброта, да издига човека на по-високо ниво”, обясни Кръстанова.

Още можем да си пожелаем да обичаме своята народна музика и корените си така, както я харесват на Запад.

Дълги години хората в България не можаха да отсеят промените, които се случват в житейски план. Най-ценното ни богатство е е народната ни музика и талантът на нашия народ. „В цял свят хората възприемат музиката ни с изключителна любов и с такива големи овации – преклонение пред гласовете ни, пред самата песен. Нашата музика е такава – толкова е разнообразна, толкова е красива, толкова е внушителна. Нито една нация по света няма гласовете на българските певци”, заяви Еличка Кръстанова.

„Аз мисля, че ни се насади един хаос през тези 30 години от хора, които не са били така далновидни да бъдат честни и искрени към нас. Ние, особено моето поколение, възложихме много надежди за промяна в живота ни. То като че ли в световен план го има това, този хаос, това обезверяване. Мисля, че това са моменти, които хората преодоляват, защото човекът е хармонично създание – той е създаден в пълна хармония. Природата е създадена с хармония”, допълни потомствената музикантка.

Тя вярва, че мисията на хората на изкуството е обречена на успех. „Вярвам във всяко едно човешко начало, че е добро и всеки човек заслужава да бъде обичан, заслужава да има внимание към него. Когато му се показва любов всяко едно сърце е готово да откликне. Аз не изгубвам надежда, че се развиделява и че идват по-красиви и по-добри времена на живот”, каза Кръстанова. 

Песента „Я кажи ми, облаче ле бяло” става част от новозеландски филм

Във време, в които всеки обещава нещо, хората трябва да разполагат с морален компас и ясна позиция, категорична е тя. Тази позиция да бъде честна, съобразена с общочовешките ценности, да не излиза от рамките на доброто – на това какво човек трябва да направи по-добро и не за себе си, а да мисли първо за другия. Да мисли за това действията му какви последици биха имали. „Словото е много силно нещо, но когато словото е изречено по правилния начин. С най-правилните думи, с търпение, със себевладение – без да бъде агресивно. Ако всеки се постарае да възпита повече търпение в себе си към другия, така че да чуе и другото мнение, може би ще имаме по-добри резултати”, обясни Кръстанова.

Според певицата в живота на хората винаги идва решаващ момент, който изисква от нас да направим избор. Тя е избрала музиката и страната си.

„България е изключително красива – тук е раят. Дали тя ще бъде рай за нас,  зависи само от това какъв избор правим в живота си. Ако изберем да я обичаме, да я пазим, да даваме най-доброто от себе си – тя ще бъде рай”, каза певицата.

Според нея професията политик е еднаква в цял свят. „Ако може да се нарече професия – бих искала да е призвание, защото сред тях има и много хора, които са с призванието на държавници, с държавническо мислене, с отговорност към това, което правят  и се надявам те да бъдат повече и все повече”, допълни Еличка Кръстанова.

И докато чакаме бъдещите коалиции след утрешното гласуване, то „Мистерията на българските гласове” вече са готови с избора на следващия съюзник на сцената - носителя на шест награди „Грами” – Джейкъб Колиър.

"Той е един млад човек, който е такъв гениален музикант – свири на различни инструменти и то перфектно, изключително свободен духом човек, изключително свободен музикално човек. Умее да запали публиката и да влезе в сърцето й. На 11 юли в зала 1 на НДК. Заповядайте – мисля, че ще съпреживеем заедно едно изключително изкуство", каза Кръстанова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase