Местните се заканват с протести

Недоволство в бобовдолското Големо село. Хората там протестират срещу замърсяването на въздуха от ТЕЦ „Бобов дол”, както твърдят местните. От Екоминистерството посочиха, че са установени нарушения и ще бъдат налагани глоби.

В Големо село през последните дни въздухът е пълен с прах от комините на ТЕЦ „Бобов дол”. „Лично аз миналия месец съм диагностицирана с хронично възпаление на горни дихателни пътища, което става вече нетърпимо. Протестираме, за да защитим правото си на живот, правото ни да дишаме”, каза жителка на населеното място.

От ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” обясниха, че причината за запрашаването в последните дни е югозападният вятър, който с поривите си причинявал завихряния. Централата работела само с позволени горива и не нарушения нямало. 


От пресцентъра на Министерството на околната среда и водите посочиха, че в момента в Големо село се извършват замервания, резултатите от които ще бъдат ясни в края на седмицата. Вече е установено обаче, че има нерегламентирано изпускане на емисии от единия от комините. За това нарушение са предприети административнонаказателни мерки.

„Тези замервания нас какво ни греят? Има актове, съставени на централата, за милиони левове, но това нас не ни устройва. Ние страдаме, нас не ни интересуват актовете, ние искаме да дишаме чист въздух”, заяви кметът на Големо село Васил Васев.

За последните пет години на ТЕЦ „Бобов дол” са наложени глоби за 4 500 000 лева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase