Историята на Мариян Димитров, който не познава граници

250 тона. Толкова е общата тежест на локомотивите, които 36-годишният Мариян Димитров успя да изтегли със собствена сила по-рано днес. И макар разстоянието от един метър да не е достатъчно за рекорд на "Гинес", постижението на Димитров е без аналог в България.

Той се занимава със силов многобой от почти осем години. Всичко започва почти на шега.

"Преди strong man-а се заминавах със силов трибой няколко години, докато дойде един момент, в който се проведе едно голямо състезание в Пловдив и организаторът ми каза: „Ако искаш, участвай, трябва ни човек да запълним бройката. Поколебах се, но приех. На следващата година като казаха, че пак ще има такова голямо състезание и просто седнах и викам: „Абе, готино е, зарибяващо е, интересно е, разнообразно е - ще пробвам.” И започнах вече да се подготвям. И реално оттогава, до ден днешен непрекъснато надграждам и уча все нови и нови неща", сподели той.

Криминалният журналист Надя Чолакова за новата си книга

В спорта, който Мариян практикува има над 10 дисциплини, но гигантският дъмбел му е най-любим.

"Много е трудно. Аз съм сам. Нямам спонсори и екип от рехабилитация. Ти виждаш, тука няма нищо. Като вляза вътре аз съм състезателят, аз съм си треньорът, аз съм си спортният психолог, аз съм си всичко.

Трудностите и травмите по пътя не спират Мариян да калява своята сила. Това, което го разочарова обаче, са част от коментарите на хората за неговия спорт.

Семейната подкрепа е това, което дава най-много сили на атлета. "Човекът, който най-много ми помага, е жена ми. Тя е винаги до мен. Неведнъж се е налагало да ме спасява, затискали са ме тежести, падал съм, удрял съм се. Тя е единственият човек, който е до мен и помага и спасява. В началото и беше много трудно, много я беше страх, но вече свикна и вече го прави като рутина, не ѝ прави толкова впечатление", казва той с усмивка.

Мариян Димитров има син. Разказва, че не би му позволил да потегли по неговия спортен път, когато порасне.

Защо полицаите имат нужда от високоскоростни коли

"Това унищожава, смачква организма, тялото, смачква всичко. За мен най-важно е, че той сега завърши първи клас и съм невероятно щастлив. Няма нито един медал или купа, които да са ми донесли такова удоволствие, каквито неговите. Онзи ден, на завършването излезе с последния си златен медал по математика и като го видях направо изтръпнах целия. Аз мозъкът му да е най-разработен, пък другите мускули после може да ги прави, когато си иска", коментира Мариян.

Правилното хранене също се оказва ключово за подготовката на младия мъж - повече въглехидрати, протеин, калории. По принцип му трябват 10-12 000 калории на ден.

Днешният опит за рекорд далеч не е първото постижение в спортната биография на Мариян Димитров. През 2022-ра година той успява да изтегли със собствена сила локомотиви с внушителна тежест от 166 тона.

"За първия рекорд успях да направя две тренировки преди самото събитие. Първият път дърпах една машина, вторият път две - едната беше от новите, другата беше стар, дизелов локомотив. Реално тежестта им беше 10 тона повече от това, което беше за рекорда. Точно 11 метра за 69 секунди", спомня си той.

Има две цели - самолет и кораб.

Освен силов атлет 36-годишният Мариян е и полицай. По думите му никога не се е налагало да използва физическа сила в работния процес.

"От 2 години съм в отдел „Криминална полиция” в Пловдив - една група в сектор „Кражби и наркотици”. Към момента работим с малолетни и непълнолетни престъпници. Доста ни е натоварено и с непълнолетните бежанци", уточнява той.

Оказва се обаче, че дори и най-силните мъже имат своите слабости - когато синът му се разболява. Такова нещо, което изпитвах тогава, не пожелавам на никого. Не знам, сърцето ми спря, буквално ми спря сърцето. Мислех, че умирам. И ми отне една-две секунди да се съвзема, да го взема на ръце и да тичам да бягам. Това е най-силният страх, който съм чувствал някога в живота си и май-силното безсилие. Никога няма да го забравя това нещо, дано не ми се случва пак. 

А отвъд рекордите, силата и слабостта ... остават мечтите. Според него ако всеки се промени към по-добро, нещата малко по малко ще станат по-добри.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.