Какви са симптомите

Първи случай на маймунска шарка в България от началото на годината. Вирусното заболяване не е характерно за нашите географски ширини, но се появи у нас през 2022 г. Най-често се разпространява сред мъже, които са имали много близък контакт помежду си.

Първият случай на маймунска шарка у нас е установен през миналата седмица. Веднага е изолиран в домашна среда. Но как се е заразил мъжът - все още остава под въпрос.

Доц. Гломб: Вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно

„Това, което е притеснително за мен чисто медицински е, че пациентът не съобщава за пътуване в чужбина или за контакти, които са да речем полови контакти”,  коментира д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Почти всички заразени са именно мъже в активна възраст, които имат много близки физически контакти с други мъже. Съществуват и други начини за пренасяне на заболяването.  „От замърсени повърхности, замърсени предмети, включително спално бельо, до което е имал досег заразен”, обяснява вирусологът проф. Радостина Александрова.

МЗ с разяснения за маймунската шарка

Д-р Илиев разкрива какви са симптомите на маймунската шарка. „Заболяването започва с температура, неразположение, болки в ставите, в гърлото, подути лимфни възли. Това е само първите няколко дни – дотогава човек все още не е заразен. Заразен става тогава, когато се появи обривът. С подобни лезии, с мехурче може да протече и една варицела – тя е друг тип, няма общо – не е причина за паника, просто трябва да се внимава”, посочва той.

Маймунската вариола се появи в Европа преди две години и предизвика епидемия.  „През 2022 г. вирусът напусна областите на Азия, където по принцип се среща, в Централна, в Западна Африка – и от 1 януари до 11 декември 2022 г. в СЗО бяха регистрирани и лабораторно потвърдени повече от 82 600 случая в общо 110 държави”, припомня проф. Александрова.

Но разпространението на заболяването от началото на тази година е значително по-слабо. „В световен мащаб дори случаите са до момента едва 500, тоест стократно е намаляло разпространението спрямо 2022 г. Очевидно има единични случаи, но риск от епидемия в никакъв случай няма”, казва директорът на Националният център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

При едва около седем на сто от случаите. се налага лечение в болница – в останалите изолацията и лечението са в домашна среда.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase