Седем политически формации имат места в пленарната зала

Започна първото заседание на 50-ото Народно събрание. Новите депутати положиха клетва.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

По традиция звънецът удари най-възрастният депутат. Това е д-р Силви Кирилов от парламентарната група на ИТН. В началото на заседанието се регистрираха 237 избрани за депутати. А след първия звънец последва призив.

„Мисля, че всеки от нас е необходимо да анализира собствените си пропуски, в името на решаването на политическите предизвикателства. Време е да върнем здравия разум”, заяви Силви Кирилов. След което депутатите положиха клетва.

Юбилейният парламент се записа и с прецедент. Един от всичките 240 не успя да положи клетва.  Николай Марков от „Величие” закъсня с 20 минути и се наложи да напусне залата.

„Излязох, защото не съм положил клетва. Сега ще видя какво ще направя”, каза Марков пред журналисти.

И все пак лидерът на „Величие” ще получи втори шанс и ще се закълне утре.


А след като обещаха да спазват Конституцията дойде време за равносметки и заявки. От ГЕРБ -СДС бяха категорични - най-важното е да има мнозинство и стабилен кабинет.

„Има два възможни варианта - максимално широк кръг сили да излъчим управление, готови сме да правим компромиси. Няма да позволим обаче опитът за съставяне на правителство да стане зад задкулисни договорки и партийни дивиденти. Вторият вариант са нови предсрочни избори, ако предложената от нас формула бъде отхвърлена като съзнаваме всички рискове”, заяви Тома Биков.

От втората политическа сила също настояха за редовно управление.

Призовавам всички сили да се включат в съставянето на правителство и мнозинство”, заяви Йордан Цонев.

Доскорошните партньори във властта обаче атакуваха.

„Всъщност ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искат. Сега е време да поемат отговорност, да направят правителство, защото няма зад какво да се скрият. Ще бъдем конструктивна опозиция”, каза Николай Денков.

От партията на Костадин Костадинов заложиха на равносметката.

„Искаме възмездие за тези, които доведоха народа до кома. Идеята за промяна отново ще бъде продадена. Народът удари злъчен шамар, голяма част от народа откровено ненавижда хората в парламента”, каза Костадин Костадинов.

А от ИТН предложиха вариант за решаване на политическата Криза.

„Здравият разум говори, че управление от сглобки не води до нищо добро. Експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия”, заяви Тошко Йорданов.

Лаконични бяха от най-новата политическа сила.

„Уважаеми колеги, дали ще бъдем граждани ,или мръсници зависи само от нас”, заяви Виктория Василева.

В пленарната зала присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, представители на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус

Седем политически формации имат места в пленарната зала. С най-много представители са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП са 19. ИТН имат 16 места, а „Величие”, които за първи път влизат в парламента, са с 13 банки.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase