Това призова от парламентарната трибуна Тошко Йорданов

"Уважаеми дами и господа от 50-ото Народно събрание, току-що всички положихме клетва - да спазваме Конституцията и законите на страната и да се ръководим от интересите на народа. Повечето от вас бяха в 49-ото Народно събрание, положиха същата клетва и я нарушаваха многократно. Погазваха законите, както си искат, променяха Конституцията, както си искат и се ръководиха единствено и само от собствените си партийни интереси. И затова сме в това положение". Това заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, който прочете политическата декларация на партията си "Има такъв народ". 

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Той подчерта, че "резултатите от изборите са показали здравия разум на избирателите". "Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест, нито има право да поставя ултиматуми на когото и да било, за каквото и да било. Да, има партии с повече депутати от останалите, но нито една няма необходимите 121 гласа, за да доминира или да поставя ултиматуми на другите партии. Никой! Всяка една парламентарно представена партия в този юбилейен 50-и парламент има същата тежест като всички останали. Здравият разум говори, че когато липсва управление, държавата блокира и незнайни чиновници и местни дерибеи вилнеят напълно безнаказано. Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки, не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отколкото оставено да нанася вреда след вреда", подчерта той. 

И допълни: "Пред нас като нация има напълно реални проблеми. Всички те имат съвсем реални решения. Решения, които може да вземе и да изпълни едно експертно правителство. Експертно правителство, което не е, повтарям, не е доминирано от тази или онази партия, а е доминирано единствено от експертизата и професионализма. Разбира се, здравият разум говори, че е нужно да има една интелигентна и непримирима опозиция. Опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да посочва конкретните проблеми и да изисква тяхното отстраняване, а не да говори общи приказки само и само, за да се прави някак си на коректив. Тоест, всеки един от нас тук, всяка една партия, ако има здрав разум, ще изпълни задълженията си към българските граждани, независимо дали подкрепя евентуално управление или не".

50-ото Народно събрание: Новите депутати положиха клетва

"Ако повечето партии тук решат отново да се вторачат в пъпа си и да го играят самодостатъчно, тогава здравият разум ще пропусне и този парламент. Тогава отново ще минем през чистилището на изборите и ще минаваме отново и отново, докато в тази институция най-накрая не се появят хора, които да осъзнават какво означава всъщност народен представител. Хора, които не мислят за преходните си партийки, а носят отговорно доверието, с което са ги облекли българите. Затова е време да върнем здравия разум в политиката и управлението на държавата. Току-що положихме клетва, дано този път да я изпълним", изрази надежда Йорданов. 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase