Той ще пътува от София до Бургас и обратно

БДЖ представи първия влак с новите германски вагони, който ще пътува по линията София - Бургас. Подвижната композиция е част от общо 76-те вагона втора употреба, които  дружеството купи от „Дойче бан” за над 30 милиона.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Информацията за новите по-бързи и по-модерни влакове беше приета с позитивизъм от редовните пътници. „По много направления вагоните са препълнени, има и правостоящи. Последните 35-40 години влаковете и локомотивите все са от онова време. Това просто не може да продължава така”, смята Спас Спасов.

Новата подвижна композиция ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип - безкупейни, и един вагон за превоз на хора с намалена подвижност. При следващата доставка се очакват и вагон-ресторанти.

БДЖ обещава, че влакът с новите вагони ще стига до Бургас за 6 часа. Максималната му скорост е 200 км/ч, но той не може да я развие, тъй като железопътната инфраструктура не го позволява.

„Поради ограничения в инфраструктурата няма как да съкратим времепътуването. Ще спира само на пет гари и това дава възможност да намалим времето”, коментира директорът на БДЖ - Пътнически превози инж. Венцислав Славков.

Нови попълнения в БДЖ: Първите 19 модернизирани вагона пристигнаха от Германия

Новият влак София - Бургас ще пътува всеки ден, но към момента той остава единствен. Все още БДЖ има 19 вагона, но от дружеството уверяват, че до средата на юли всички 76 трябва да са налични. Транспортният министър Георги Гвоздейков отрече каквото и да е забавяне.

„Няма забавяне. Доколкото знам, миналия четвъртък е тръгнала следващата партида, която всеки момент би трябвало да пристигне в България. Графикът се изпълнява. До 2027 г., когато са крайните срокове за усвояване на сериозните проекти, в България вече да има възможност за развиване на висока максимална скорост”, обясни Гвоздейков.

Германският посланик пожела успех на България. „Аз много обичам да пътувам с влак и много се радвам, че министърът взе това решение. Надявам се, че от 2026 година в България ще пътуват още влакове”, коментира Н.Пр. Ирене Мария Планк.

Следващата партида от 19 вагона се очаква в понеделник.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase