Какви са причините за това

Заради необичайно хладно време, жителите на Великобритания купуват повече супа, отколкото слънчезащитен крем, а столицата Лондон за първи път влиза в топ 10 на най-скъпите градове за чужди работници.

За огромна сума: Продадоха едно от първите издания на "Хари Потър" с правописна грешка в заглавието (СНИМКА)

Климатични промени, икономическа криза и висока имиграция. Това са факторите, които правят живота на Острова по-труден. Международната консултанска компания „Мърсър“ за първи път постави британската столица в топ 10 на най-скъпите градове за чужди работници. Заради растящи цени на имоти, наеми и издръжка на живот, Лондон се е изкачил с девет позиции в класацията спрямо миналата година и вече е на осмо място. Хонконг е номер едно по скъпотия, а София е на 162-а позиция.

В проучването са сравнявани цени на повече от 200 стоки и услуги в 226 града по цял свят, за да се помогне на мултинационални компании да разберат къде е най-изгодно да поддържат персонал. Лондон губи от своята привлекателност през последната година заради поскъпване на редица неща. Наемите например са скочили с 4%, а зехтинът с 48%.

Студената и дъждовна пролет също са причина за най-бавния месечен ръст на продажбите на хранителни стоки от две години в Англия, съобщи изследователската компания „Kantar”. Тя регистрира необичаен за началото на лятото спад в продажбите на слънцезащитни продукти с 25%, докато купуването на топла супа се е увиличило с 24%.

Температурите през май и юни са били наполовина по-ниски от миналогодишните, което допълнително забавя традиционното развързване на кесиите за летни удоволствия.

Наблюдателите на пазара от команията „Kantar” предупреждават, че макар инфлацията вече да е само 2%, кризата с разходи за живот в Англия въобще не е приключила заради редица други фактори като липсата на достъпни жилища за младите хора.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase