Промяната трябва да влезе в сила след 7 дни

За риск най-продаваните видове хляб да изчезнат от пазара, предупреждават от Съюза на хлебарите. Причината – таванът на надценката от 15%, която депутатите приеха в последните часове работа на 49-ия парламент. Промяната трябва да влезе в сила след 7 дни - от 1 юли.

С таван на търговската надценка са три вида хляб – бял, типов и „Добруджа”. Според експерти обаче сценарият точно те да изчезнат от рафтовете в магазините е реалистичен, въпреки че са най-търсени от купувачите. Затова настояват депутатите да направят крачка назад и да отменят изискването. Проверка на NOVA показа, че две министерства са се заели с изготвянето на анализ за въздействието на тази мярка. Резултатите от него се очакват до дни.

Точно седмица преди таванът на надценката да стане факт, търговци вече правят груби сметки как да не търпят загуби. Според хлебари щетите за производители, дистрибутори и търговци ще са сериозни. Защото гледат на 15% таван на надценката като работа на загуба.

„Последиците ще бъдат катастрофални, защото принуждавайки търговци и дистрибуторите да работят на загуба, те ще прекратят или ще лимитират доставките на тези 3 вида хляб! Съответно хлебопроизводителите ще намалеят или дори ще спрат производството на тези видове хляб поради намалени поръчки”, заяви Мариана Кукушева, Съюз на хлебарите и сладкарите.

„Другото, което ни смущава, е начинът, по който ще се прилага тази методология – дали ще се отнася към наименованието на хляба, дали към съдържанието на етикета или нещо друго”, заяви Николай Вълканов, изп. директор на Сдружение за модерна търговия.

И предупреждават за съкращаване на работници и масови фалити на хлебопроизводители.

„Когато фиксирането на надценката е само на крайния етап на веригата, всички надолу практически могат да увеличават цените си колкото искат, няма как това да бъде работеща мярка за контрол на каквото и да е било”, каза Вълканов.  

А дали прогнозата на експертите ще се сбъдне ще стане ясно след време. Сега на ход са две министерства – финансовото и икономическото, които имат за задача да изготвят анализ на въздействието на мярката.

„Всичко в тази мярка е недобре обмислено, то е вредно, ще доведе до проблеми между пазарните играчи и по никакъв начин няма да доведе до ефектите, които законотворецът си е постави. Едно такова решение е доказано неработещо в годините назад”, заяви Вълканов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase