Случаят е от 4 ноември 2023 г.

Мъжът, който през ноември 2023 г. отвлече дъщеря си и блокира летището в Хамбург, беше осъден на 12 години затвор, предаде ДПА.

Припомняме, че на 4 ноември вечерта 35-годишният отвлече дъщеря си от апартамента на бившата си съпруга в град Щаде, западно от Хамбург. След това той потегли с висока скорост към летището. На портала премина през три бариери в силно ограничена зона и се качи в близост до пистите. Там, по данни на прокуратурата, той хвърля от колата две запалителни устройства. След това огнените кълба от тях се изстрелват нагоре на фона на излитащи и кацащи полети на летището, както се вижда от видеоматериалите, показани по време на процеса в съда.

Въоръжен влетя с кола на летището в Хамбург (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обвиняемият стрелял три пъти във въздуха с боен пистолет - веднъж непосредствено до кацнал малко преди това самолет на Турските авиолинии, в който все още имало екипаж. След това мъжът поискал да му бъде предоставен самолет, за да пътува с дъщеря си към Турция, и заплашил, че ще взриви себе си и детето.  "Или трябва да ни убият, или да си тръгнем", казва той на детето си, предадоха властите. Предполагаемият колан с експлозиви, който твърдял, че носи, по-късно се оказва фалшив.

Германският съд призна 35-годишния мъж за виновен по редица обвинения, включващи вземане на заложници, отвличане, умишлено причиняване на телесни повреди и незаконно притежание на боеприпаси. "Дванадесет години затвор за това безумно деяние. Това е нашият отговор", заяви председателят на съдебния състав по делото Торстен Шварц, като удовлетвори искането на прокуратурата за присъда от 12 години лишаване от свобода.

ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В ХАМБУРГ: Продължават преговорите с мъжа, който отвлече детето си

Обвиняемият в голяма степен е признал за престъпленията. Присъдата все още не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Прекъсването на полетите, продължило повече от 20 часа, доведе до сериозни последици в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Симеон Томов, БТА