Причината – недостиг на кадри в лечебното заведение

В болницата или в затвора? Сложен казус възникна след ефективната присъда от 4 години лишаване от свобода, която получи д-р Николай Карастоянов. Той е анестезиолог в общинската болница в Дупница. Лекарят беше признат за виновен, заедно с брат си и баща си, за убийството на Николай Радев-Отвертката през 2014 г.

Влизането му в затвора създаде проблем в болниците в Дупница и в Гоце Делчев, в които работеше анестезиологът, защото те останаха без специалист. От здравното заведение в Дупница, за да не губят доктор Карастоянов от графика си, решиха да опитат възможността да сключат договор със затвора и да го ползват за дежурства, докато той излежава присъдата си. Основният договор на доктор Николай Карастоянов е с болницата в Гоце Делчев. В Дупница е анестезиолог на половин работен ден.

Две болници в Дупница с подписка в подкрепа на лекар, осъден за убийство

„За нас всеки лекар, който е специализиран, е важен. Поради тази причина имахме надежда, че по някакъв начин бихме могли да го привлечем отново, независимо от присъдата, която има да излежава. В крайна сметка се сблъскваме с непреодолими трудности”, посочи управителят на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Дупница д-р Стефан Николов. Изискванията, които болницата трябва да изпълни, започват със задължителен договор със затвора в Бобов дол. В договора обаче има условия. Заедно с доктор Карастоянов, болницата задължително трябва да наеме още едно лице, излежаващо присъда.

Осъдиха лекар за смъртта на пациент в болницата в Разлог

Ако наеме доктор Карастоянов и още един затворник, болницата в Дупница трябва да поеме разходите по възнагражденията им. „Предишната сума мисля, че е била 18 лева на ден, сега новата е 56. Не знам дали говорим с или без ДДС. Ако е с ДДС, значи отиваме на две по 70 – 140 лева на ден, които трябва да плащам. Това така или иначе отиват едни 2800 лева само за заплати, което за една общинска болница са си сериозни пари”, подчерта д-р Николов. Наеме ли двамата лишени от свобода, болницата задължително трябва наблюдава поведението им и да не допуска тяхно бягство.

Проблем е и работният ден. „Те желаят той да бъде на 12-часов режим на работа. Това няма как да стане, тъй като работното време на лишените от свобода е 8 часа. Той трябва да бъде върнат на територията на затвора не по-късно от 18 часа, за да може ние, когато си правим вечерната проверка, всички лица да ни излязат като бройка”, подчерта началникът на затвора в Бобов дол ст.комисар Крум Петров. „Другият голям проблем е, че трябва да ангажирам линейка, която да ги взима сутрин в 8 от затвора и следобед в 5 да ги връща”, допълни д-р Николов.

От болницата са взели решение - отказват се от варианта да привличат доктор Карастоянов. Той ще остане в затвора, защото законът за наемането му е невъзможен за спазване. Доктор Карастоянов има възможност да работи като медицинско лице само в затвора в Бобов дол. Според процедурата там той трябва да бъде контролиран от директор на Медицинския център. Човек за тази позиция обаче няма и затова поне засега анестезиологът няма да практикува никъде.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase