Това поражда две опасности, смята социологът

"Различните участници в изборния процес прекалиха с посланията. Те изпратиха огромни послания с това другия да го няма, но после разбраха, че няма как другият да отсъства, трябва да работят едни с други. Съвместната работа поражда напрежение и се получава порочен цикъл". Това каза социологът Първан Симеонов в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му подобно поведение на политиците поставя две опасности – тотално понижение на активността, свеждане на легитимността на изборите до минимум. „Втората опасност е посягане към недемократични модели, към още по-странни промени в правилата на играта”, каза Симеонов.

Радев за състава на кабинет: Има още време докато се дадат крайните оценки

Според него правителство на малцинството е труден вариант за постигане. Подобно правителство на малцинството би могло да стане само с подкрепа на някоя от по-малките партии.

Президентът Румен Радев се държи равноотдалечено от всички партии и това е ролята на държавния глава. „България влиза в обезценяване на всичките си авторитети, това е големият проблем”, каза Симеонов. Според него в тази ситуация ролята на президента е удобна.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase