Тя датира отпреди 51 200 години

На тавана на варовикова пещера на индонезийския остров Сулавеси учени откриха рисунка, изобразяваща три фигури, наподобяващи хора, и диво прасе. Тя е определена като най-древната известна и датирана пещерна рисунка, създадена преди поне 51 200 години, съобщи "Ройтерс".

Откриха стена на 11 000 години край бреговете на Балтийско море (ВИДЕО)

Учените са използвали нов научен метод, за да определят минималната възраст на новооткритата рисунка в пещерата Леанг Карампуанг в района Марос-Панкъп в провинция Южно Сулавеси и да датират с помощта на лазер кристалите калциев карбонат, оформили се по естествен път върху рисунката.

Откриха най-древната позната руническа азбука върху острие на 2000 г. (ВИДЕО)

"Методът е значително подобрение на съществуващите досега и ще предизвика революция в датирането на скалните рисунки по света", каза Максим Обер, археолог в университета Грифит в Австралия и един от ръководителите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

В сцената доминира животното с размери 92 сантиметра на 38 сантиметра, което стои изправено до три по-дребни, наподобяващи човешки фигури. Рисунката е оцветена в един нюанс на тъмночервен пигмент. В пещерата има и други изображения на прасета.

Изследователите интерпретират рисунката като повествователна сцена, която според тях е най-древното известно доказателство за разказване на истории чрез изобразително изкуство.

Трите човекоподобни фигури и фигурата на дивото прасе ясно са изобразени не в изолация, в отделни части на скалното изобразително платно, обясни археологът от университета Грифит Адам Брум, който също е сред ръководителите на изследването. Разположението на фигурите една спрямо друга и начинът, по който те взаимодействат, е явно преднамерено и създава непогрешимо усещане за действие. Нещо се случва между тези фигури. Разказва се история. Очевидно е, че ние не знаем каква е тази история, добави той.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Антоанета Маркова, БТА