Хората в района имат индивидуални партиди и са редовни платци

Хотели и собственици на имоти в местността „Къмпинг Европа” край Поморие са без вода в разгара на сезона. По думите им кранчето било спряно от хора на бизнесмен от Бургас, претендиращ собственост върху водопровода.

От ВиК-Бургас обясниха, че инвеститор, т.е. собственик на съоръжението, е Община Поморие от 2011 година и би трябвало да бъде прехвърлено към тях за стопанисване. Заради сагата в момента собственици на хотели и сгради в района, които имат сключени договори за индивидуални партиди с водоснабдителното дружество и са редовни платци - са без вода.

“Разполагаме с договор, който сме сключили с ВиК-Бургас през 2019 година. Има е и открита партида. Този водопровод е въведен в експлоатация, а улицата, под която минава – е общинска. Същевременно сме със спряна вода”, заяви в ефира на „Здравей, България” заяви г-н Тонузлиев, който е един от собствениците на комплекса със спряна вода. И допълни, че е "подложен на рекет от страна на частния собственик на тръбата". 

Представител на фирмата, която е спряла водата, обясни, че „компанията му няма отношения със собствениците на комплекса”. „Не сме им давали изобщо  Декларация за съгласие за присъединяване към изградения от нас водопровод”, подчерта Тодор Тодоров.

Десетилетия наред: Хронично безводие в две каварненски села

По думите му водопроводът, който е със спряна вода и е изграден от фирмата, е временен и има Акт 16 и е собственост на бизнесмена Бенчо Бенчев. „Този частен водопровод не е предаден на ВиК за експлоатация, защото нито дружеството на ВиК в Бургас, нито общината, искат да приемат изградени водопроводи, които са извън регулационните граници”, посочи Тодоров.

В становище от ВиК-Бургас посочват, че водопроводът е на общината и в случая става въпрос за спиране от частен бизнесмен на вода, течаща по общински водопровод.

Кметът на Поморие Иван Алексиев обясни в ефира на „Здравей, България”, че ВиК-Бургас и  бизнесменът са „изключително некоректни спрямо хората, останали без вода. „Това е самоуправство. Общината е издала разрешение през 2009 година за временен водопровод. Той се въвежда за експлоатация през 2011 година в три имота на Бенчо Бенчев. Как този водопровод е стигнал до другите сгради, без съгласуване с ВиК – не мога да знам”, заяви той.

По думите му ВиК дружеството трябва да реагира веднага и да пусне водата на хората. „След това те да подадат съответните жалби и спорът да се реши”, подчерта Алексиев.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase