Според него регулацията на следствената тайна стои като проблем пред днешния парламент

Регулацията на прозрачността на информацията и предоставянето на данни при поискване коментира адвокат Александър Кашъмов от фондация "Програма Достъп до информация" в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Кашъмов за „Червения пират”: Оказва се, че в България клошарите са виновни за всичко

„Миналата година група депутати от ГЕРБ се опитаха да развалят Закона за достъп до обществена информация. Беше важно да се запази неговата цялост. Говори се, че разследванията на корупция са приоритет, но всъщност те се извършват само от журналисти и неправителствени организации”, каза Кашъмов. Според него това е бил „целенасочен удар”.

По думите на адвоката едното послание на фондацията е да няма непрозрачен парламентарен процес. Той определи това като „бич за страната”.

„Второто нещо, което трябваше да се случи, но не се, беше ограничаването на следствената тайна. Прокуратурата у нас вече повече от 10 години ползва двоен стандарт”, каза още Кашъмов.

Според него регулацията на следствената тайна стои като проблем пред днешния парламент. „Не разбираме какво се случва в прокуратурата, медиите нямат достъп до информация и не могат да упражнят обществен натиск”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase