За първи път днес проговори Джевдет Чакъров

Ако вчера следобед целостта на парламентарната група на ДПС беше под въпрос, то днес стана ясно, че въпреки трусовете, роенето в структурите на Движението спира. Обяви го Делян Пеевски, който беше категоричен, че няма да изключи депутатите, които гласуваха против кабинета „Желязков”.

Изключение прави само членът на тясното ръководство - Джейхан Ибрямов, който днес беше отстранен от парламентарната група и увеличи с още един човек бройката на независимите депутати. След неговото отстраняване и това на Аталай, само за два дни депутатите на ДПС се стопиха до 44.

ДПС изключи още един депутат от парламентарната си група

За първи път днес проговори председателят на ДПС Джевдет Чакъров, който потвърди, че има проблем в Движението, а Пеевски успокои - партията ще бъде монолитна, а той и Доган ще са рамо до рамо.

Ден след разединеното гласуване дойде поредно потвърждение, че в ДПС има раздор. Чакъров проговори за първи път, откакто дели председателския стол с Делян Пеевски.

„Като цяло в групата има напрежение, ако трябва да бъда откровен, защото колективните органи в ДПС трябва да работят. Това са принципи, които трябва да бъдат възстановени. Да се надяваме, че няма да има разцепление. Принципите на управление на партията трябва да се променят, защото едноличното управление се видя, че води до тези процеси”, посочи Чакъров.

Минути преди да последва съдбата на Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов мотивира решението си. „Вчера гласувах против кабинета, защото такава е волята на почетния председател, който олицетворява непреходните ценности, стратегически цели на партията. Партията има един почетен председател и аз изпълних неговата воля”, обясни той.

Пеевски: ДПС ще върви напред с г-н Доган, няма да изключим гласувалите срещу Желязков депутати

И днес независимият вече депутат Рамадан Аталай затвърди позициите си, че конфликт по високите етажи на Движението има. „Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между партията и начина на управление на партията”, е мнението му.

Не закъсня и реакцията на Делян Пеевски, който отсече - ДПС не се разцепва. „Няма да позволим на никого да цепи и да интригантства”, подчерта той. И опроверга твърденията, че е в конфликт с почетния председател на Движението: „Разумът е с г-н Доган да бъдем заедно, това искат и организациите. ДПС ще бъде монолитно и ние с г-н Доган ще бъдем заедно”, каза Пеевски.

Беше категоричен - няма да има повече изключени: „Няма да изключвам тези депутати. Изключени са само хора, които са поискали организациите. Няма нито един изключен от мен човек”, подчерта Пеевски.

Чакъров: Има напрежение в групата на ДПС, да се надяваме, че няма да се разцепим

Така групата на ДПС ще остане втората по големина в Народното събрание и по право ще вземе втория мандат за кабинет. Но с ясен план за действие.

„Призовавам президентът да забърза процедурата, да не я бави. Ще отидем, ще върнем мандата веднага. Третият мандат също се вижда, че няма да е успешен. Трябва да е ясно, че вървим към избори - огромна грешка”, предупреди Пеевски.

Според официалната справка на Народното събрание вчера Ибрямов е гласувал с „въздържал се”, но той обяснява, че гласът му е бил против. А днес още един депутат от редиците на ДПС поиска смяна на вота – Ердуан Мехмед, пожела гласът му да бъде променен от „за” на „против” кабинета „Желязков”. Чу се и позиция от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, който в социалните мрежи написа „Лидер се следва”, публикувайки снимка на Ахмед Доган.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.