„Аполо – когато отидохме до Луната“ е името на експозицията

Да видиш различните части от космически кораб, да разгледаш скафандър на астронавт и дори да се докоснеш до малко парченце от Луната – всичко това е възможно за посетителите в интерактивната изложба на музея „Интрепид“ в Ню Йорк, предава Voice of America. Изложбата, кръстена „Аполо – когато отидохме до Луната“, е разположена на площадката на самолетоносача "Интрепид", национална историческа забележителност, който се намира на пристанището в Ню Йорк.

Организаторът на изложбата Кейт Гууд заявява, че това е първата голяма колекция от мисиите на Аполо и до Луната в Ню Йорк. „Има космически скафандър, който е първият американски космически костюм с животоподдържаща система. Има и шлем, който е разбит на парченца“, разказва Кейт Гууд.

На изложбата също така се представени гипсови отливки на американски астронавти, които са били нужни за изработването на космическите им ръкавици.

Полет към необятното: Историите на първите хора, покорили Космоса (ГАЛЕРИЯ)

Като част от програмата Аполо, американски астронавти кацат на Луната шест пъти в периода от 1969 и 1972 г. Първата мисия е най-известната, а тримата астровафти са Нийл Армстронг, Едуин “Бъз“ Олдрин и Майкъл Колинс.

Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия от НАСА е специален гост на събитието „Ало, Космос” (ВИДЕО)

В съвременния свят е трудно да си представим как астронавтите са се справяли без компютърно оборудване такова, каквото например имаме днес. В изложбата са представени и контролните стикове, използвани в програмата. 

Изложбата също отделя внимание върху космическата надпревара между САЩ и Съветския съюз, като наприемр кой е можел да направи по-добрата космическа капсула, ракета и др. Изложени са и космическите костюми на съветски астронавт и на истинска капсула „Союз“. Освен това има записи от речите на Хрушчов и Кенеди и архивни кадри от първия полет около Луната.

Всички тези артефакти потапят посетителите в атмосферата на турбулентен и революционен през 60-те години на 20. век.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America