Лекси и Лазар записват историите на хората, с които се срещат в Украйна

Двама млади българи заминават за Украйна по време на война по собствено желание. Лекси и Лазар записват историите на хората, с които се срещат - те, въпреки войната, продължават своето ежедневие. От заснетите фотографии и кратки видеа правят изложба, която е под надслов "Заплаха от ракети". Тя показва действителността по време на война.

Лазар Въздухаров и Лекси Фльор са млади артисти, които заминават за Украйна след като започва войната. Прекарват половин месец в Киев и Одеса. Казват, че на ден по 7-8 пъти се чуват сирени за въздушна тревога. Въпреки това хората продължават да ходят на работа, на училище и напасват своето предишно ежедневие, с новата реалност.

Показаха изложба от графити, писани по стените на обществени тоалетни (ВИДЕО)

"Променя се целият им живот. Ако си мъж, не можеш да напуснеш държавата. Това тотално променя кариерата на някои хора. Един фотограф на име Серж, който интервюирахме, иска да пътува за да снима. Това му е професията, но той просто не може", споделя Лекси.

Попадат и на Даниил, който също е фотограф и е пътувал многократно с журналисти, за да се среща с руски затворници и да ги интервюира.

"Направил съм над 40 интервюта с руски затворници, мисля че дори съм украинският рекордьор. Бяха златни времена. Влизаше само по 1 екип на ден и администрацията на затвора позволяваше на фотографите и журналистите да прекарат цял ден там, да интервюират когото искат, дори на нас като фотографи разрешаваха да чакаме и подходящата светлина. Вече е напълно променено. Влиза се по големи групи от по 10 екипа и от администрацията просто те превеждат набързо през килиите, като контролират какво може да се снима и записва", обясни той.

Според Лекси впечатляваща е била история с няколко жени на около 50-60 години, които са стояли пред хотел със снимки на момчета.

Една от жените търси сина си от 20 декември. Разказва, че въпреки сърдечните му проблеми е бил мобилизиран и попада в тежка бомбандировка.

"Толкова силно се усещаше неспокойството. Просто си представих как тя може да е моята майка", споделя Лекси.

В навечерието на 9 май: Москва изложи пленена в Украйна военна техника (ВИДЕО)

С част от тези разкази, двамата изготвят изложба под наслов "Заплаха от ракети". Средствата от продажба на фотографии, които са заснели, искат да дарят за линейки за Украйна. Разказват и за едни от първите думи, които чуват, когато пристигат в страната.

"От самото начало като влязохме и домакините ни обясняваха за бомбоубежищата. Викат, то има едни чатове, където пишат какъв тип бомба е. Ако е балистика, демек ракета, наричат го "самолет на Господ", защото балистиката стига от Крим дотук за 2 минути, а до бомбоубежището са 5 минути. Просто всичко е толкова въпрос на шанс… много е странно", споделя Лазар.

Въпреки войната Лекси и Лазар разказват, че хората продължават своето всекидневие и се опитват да гледат на нещата с усмивка.

"Те до голяма степен са адаптирани към това. Спира токът, пускат генераторите, ходят на работа. Имаше една голяма група от хора, с които се запознахме. Всички бяха до 20-21 годишна възраст и работеха на две места. Някак си животът продължава и те го усещат, мотивирани са да продължат", посочва Лазар. 

Репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase