Коалицията ѝ с ДБ стана втора по численост парламентарна група, след като от ДПС бяха изключени няколко души

Националният съвет на "Продължаваме Промяната" решава дали да подкрепи искането на останалите партии в коалицията ПП-ДБ да бъде направен опит за съставяне на правителство с втория мандат. 

Коалицията стана втора по численост парламентарна група, след като от ДПС бяха изключени няколко души, а други пожелаха сами да напуснат. В ПГ на Движението останаха едва  23 от 47 депутати, което им отреди четвърто място в НС. Така ПП-ДБ, със своите 39 народни представители, следва да получи папката с втория мандат от Румен Радев. Трета политическа сила е "Възраждане" с 38 депутати. ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, но не събра необходимата подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков.

Вторият мандат: Ще върнат ли ПП-ДБ папка със свой състав на кабинет (ОБЗОР)

Заявките на ПП-ДБ бяха, че те няма да се коалират с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов в петък заяви, че коалицията има план, но не може да оповести подробности за него.

На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков обяви, че в рамките на 50-ия парламент трудно може да бъде създадено стабилно правителство. „Този парламент е като плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се „Величие”, подчерта бившият министър-председател. Коалицията обаче увери, че ще положи усилия. По неофициална информация планът на ПП-ДБ ще стане ясен при връчването на мандата идната седмица.

„Процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ, многократно казахме, че там има хора близко свързани с Пеевски. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Затова с „Демократична България” сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното”, допълни той.

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен 

Решението ще бъде съобщено заедно от групата на ПП-ДБ, но съпредседателят на формацията Асен Василев не е оптимист. 

„Аз продължавам да вярвам, че в този парламент няма антикорупционно поревропейско мнозинство и съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и към по-дбори доходи, по-справедлива социална среда”, смята той.

Въпреки това не отхвърли възможността да опитат. „Мандатът е тежка отговорност, аз лично съм вземал мандат и в ролята на кандидат за министър-председател. Не може с лека ръка тази отговорност да се отхвърли, трябва да бъде внимателно обсъдена”, заяви още Василев.

Колкото до заявената готовност от останалите парламентарни формации за преговори Василев отговори лаконично - „на приказки не вярвам трябват действия”.

Засега преговори с втория мандат не отхвърлят от БСП, „Има такъв народ” и „Възраждане”, но под условие - без ГЕРБ и ДПС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase