Темата пред NOVA коментираха конституционалисти

Декларацията за подкрепа, която "Продължаваме Промяната - Демократична България" изпратиха на парламентарно представените партии, е единствено политически акт, коментираха пред NOVA конституционалисти.

Доколкото коалицията ПП-ДБ се оказаха втора политическа сила и трябва да получат проучвателния мандат, срещата им с президента е логична, смята конституционалистът Орлин Колев. „С оглед на изложеното от тях пред президента искане за отсрочка, провокирано от желанието им за законодателни промени, ми се струва, че се объркват от процедурата”, посочи преподавателят по конституционно право.

Политическият пъзел: Ще приемат ли другите партии предложението на ПП-ДБ?

Според Колев държавният глава би имал основание да уважи искането им за отсрочка само ако ПП-ДБ заявят, че вече са в процес на преговори за бъдещ кабинет и се нуждаят от време за финализирането им.

„Да идат при президента и да поискат отсрочка, тъй като планират да изпратят декларация, не стои много тежко в този случай. Ако се окажат в невъзможност да образуват правителство, то тогава нормално е да идем на избори”, допълни Колев.

И тъй като в Конституцията не е изрично записано кога трябва да се връчи втория мандат, то юристите приемат, че за целта се използва термина „разумен срок". А той зависи от това доколко политиците ще подходят разумно и отговорно към разговорите за съставяне на правителство, според Колев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase