Патриарх Даниил се помоли за спиране на опустошителните пожари

След огненият ад жителите на Воден не могат да забравят ужаса от огъня, изпепелил къщите им. Още от сутринта пожарникари, военни, горски служители и доброволци продължиха борбата с огъня край опожарените ямболски села.

Огънят в село Воден отново се разгоря

Президентът Румен Радев проведе среща с кметове на община Болярово. Призова борбата с пожарите да не се политизира и да се покаже, че държавата е близо до хората.

"Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони". Това заяви президентът  Румен Радев, който пристигна в пострадалата от пожарите Община Болярово.

Хората от региона напомниха, за нуждата от подобряване на мобилните услуги в региона, които на места изцяло липсват, а това е важно за комуникацията и превенция при бедствия.

Президентът Радев призова политиците да вземат експертни, а не прибързани решения. Според Радев належащо е да бъдат обслужени наличните хеликоптери на армията и оборудването им за гасителни действия, което би станало сравнително лесно и да има голям ефект.

Главчев за пожара на Беклемето: Нужни са хора с алпинистка подготовка

Във Воден днес бяха Кирил Пектков и Николай Денков от ПП. Преди това те облетяха със малък самолет фронта на пожара. Предлагат да се изгради система с няколко малки, самолета, което значително ще подобри превенцията при пожарите.

"С 8 малки самолета, оборудвани с термокамери, може да се прави ранно засичане на пожари в цялата страна". Това написа във Facebook профила си съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи в тежката за земеделците година, в която пострадаха от пожари и градушки, да има гъвкава данъчна политика.

Денят в Кърнаре започна с тревога. И с нови съмнения, че пожарът е умишлен. Над 1000 дка са изгорелите масиви, в борбата се включват и хеликоптери, тъй като това е единственият вариант на пожарната и службите да стигнат до огъня. Изпепелена е вековна букова гора.

Негово Светейшество българският патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Малко след 15:30 молитвите на всички, които се бореха с пламъците се оправдаха и над Кърнаре дойде силен дъжд. След края на бурята вертолетите продължиха с облитанията, но само, за да се справят с малкото останали локални огнища и да сложат край на бедствието.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.