Кой е първият у нас напълно достъпен плаж за хора с увреждания

Почти 100% от плажовете у нас са абсолютно недостъпни за хората с увреждания, които се придвижват със затруднение. На доста от плажовете са поставени дървени скари, които минават през пясъчната ивица, стигат до брега и там достъпът приключва. Това е проблем без решение от десетилетия. Темата в студиото на „Здравей, България” коментира Румен Бахов, който работи по случая.

Живот без достъп: Колко души са нужни, за да може мъж с увреждане да стигне до морето (ВИДЕО)

„Историята започна с Калоян, с когото се запознах съвсем случайно. Той се беше превърнал в затворник на собствения си дом, заради денивелацията на къщата и улицата, на която живее”, каза Бахов. Една от най-големите мечти на Калоян Александров била да стигне до плажа и да се докосне до морето.

По думите на Бахов почти 100% от плажовете в България са недостъпни. „Аз лично станах свидетел на гледката как четирима здрави мъже хванаха Калоян, вдигнаха неговата количка, за да го пренесат през пясъка и да го занесат до водата”, разказа той.

За повечето хора с увреждания морето е само мираж. „Има един плаж, на който хората с двигателни проблеми, могат да стигнат до водата”, каза още Бахов.

Вижте как беше сбъдната мечтата на много хора, придвижващи се със затруднение, във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase