Сред симптомите са висока температура и диария

Българската агенция по безопасност на храните въведе допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни в България. Това се налага заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция.

БАБХ въведе строги мерки заради чумата по животните в Румъния и Гърция

"Нямаме съмнение за проникване на заболяването на наша територия. Чумата върлува сред овцете и козите - само те са възприемчив вид животни. В Румъния огнищата са 46, а в Гърция - 35. С цел превенция у нас са предприети стриктни мерки при придвижване - при изпращане за незабавно клане, се извършва незабавен преглед. Животни, които се пращат за доотглеждане, се тестват и с PCR за наличие на вируса. Само с отрицателен резултат ще могат да се придвижват между стопанства. Сред симптомите са висока температура и диария. Това каза д-р Даниел Денев от дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към БАБХ.

По думите му е въведена допълнителна мярка - задължителни клинични прегледи на всички стопанства, отглеждащи преживни животни по границите ни. "Призоваваме да не се смесват стада при пашуването. Също така фирмите да внимават при търговията с животни - да се закупуват само такива с известен произход и ясен здравен статус. Заболяването е проникнало чрез животни, които не са имали симптоми от 3 до 6 дни", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова