Инцидентът стана в поделение на Специализираните полицейски сили в града под тепетата

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си в Пловдив. По информация на NOVA детето е използвало служебното оръжие на бащата, който е бил полицейски служител.

Инцидентът е станал в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града. Работи се по няколко версии. Проверява се и дали оръжието се е съхранявало правилно.

7-годишно дете простреля смъртоносно баща си в Пловдив

Колегите на починалия, които са чули фаталния изстрел, веднага са взели оръжието от ръцете на детето и са констатирали смъртта на униформения.

Вече са разпитани съпругата му, която е разследващ полицай, както и детето, стреляло в поделението.

Веднага след случилото се, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставката на директора на пловдивската полиция Георги Чергов. Мотивът е неосъществен контрол.

"Готов съм да поема отговорност, каквато е необходима. Никога не съм се страхувал от това", коментира Чергов пред журналисти късно в понеделник вечерта.

По неофициална информация ръководството на МВР не е доволно и от действията на Чергов за справяне с войната по пътищата в региона.

49-годишният Николай Филипов е опитен инструктор по стрелба с над 10-годишен професионален опит. Завел двете си деца на работното му място и след приключила тренировка в звеното Специализирани полицейски сили, отишли в помещението за почивка и съхранение на лични вещи.

„По-голямата част от служителите са били в стаята, където се правят разбори и са чули изстрел. Излизайки в предверието, са видели детето на своя колега да държи пистолет”, обясни Чергов.

„В присъствието на психолог и майката са извършени необходимите действия с детето. Отделно от това предстои изготвянето и на експертизи”, обясни Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Оръжието е било без предпазител, тъй като е модел за професионалисти, твърди криминалистът Иван Савов. Според него след обучението пълнителят и патроните е трябвало да бъдат извадени. А, спазването на вътрешните правила е задължително.

„Директорът на полицията има служебна отговорност да организира и да следи за спазването на всички процедури, включително и начина, по който се провеждат тренировки“, твърди той.

По думите му грешката е, че е имало предоверяване и неспазване на забраната за външни лица по време на учения.

„В подобен вид помещение, освен пистолети се съхраняват и автомати, да речем. И то такива, които стрелят на автоматична стрелба. Един външен човек може да направи страшни поразиии“, каза още криминалистът.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase