Гостите коментираха и 51-то Народно събрание

Политологът Слави Василев, медийният експерт Георги Лозанов и политическият анализатор Тончо Краевски коментират състава на новия служебен кабинет "Главчев 2" в „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Главчев смени номинацията за вътрешен министър, Радев обяви дата на предсрочните избори (ВИДЕО)

„Известно успокоение е, че имаме правителство и знаем датата на предсрочните избори. Това е леко „отпушване” на задънената улица, в която изглеждаше, че сме попаднали вследствие на промените на Конституцията. Служебните министри в новите правителства вече не се знае на кого са. Това внася несигурност”, посочи Василев.

„С промените в Конституцията за ограничаване на възможността на държавния глава да определя състава и да диктува политиката на служебното правителство, Румен Радев спечели огромен тактически ход да си върне територия. Сега му дадоха правото да откаже да подпише указ, чийто състав не му се струва адекватен”, каза Краевски.

Главчев: Предложените промени в кабинета са направени в диалог с президента

„Мисля, че тези промени не искаха да лишат президента напълно от участие във формирането на служебни правителства, а от това да има доминираща роля. Политическият профил на правителството зависи от този на министър-председателя, който избира и останалите членове на МС. В този смисъл, ако Главчев има биография, свързана с ГЕРБ, профилът на това правителство е също на ГЕРБ”, смята Лозанов.

„Ние сме в задънена улица. Не смятам, че 51-то НС ще излъчи мнозинство, смея да го твърдя авансово. Уви, толкова се нагледахме на едно и също - не мисля, че е възможно да видим нещо различно”, отбеляза Василев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase