Той заяви, че ще се противопостави на подобни опити в бъдеще

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг смята, че натискът на американското правителство върху неговите социални мрежи за сваляне на определено съдържание, свързано с COVID-19 през 2021 г., е бил „погрешен“. Той заяви, че ще се противопостави на подобни опити в бъдеще, според писмо, представено пред комисия на Конгреса на САЩ.

Марк Зукърбърг загуби 100 милиона от срива на Meta

В писмото, адресирано до председателя на комисията по съдебна реформа към Камарата на представителите Джим Джордан и публикувано от републиканците в комисията, Зукърбърг разглежда редица противоречия, съсредоточени върху модерирането на съдържанието в неговите платформи.

Той също така увери, че не планира да повтори усилията си за финансиране на изборната инфраструктура в САЩ преди президентските избори в страната тази година - дарения, които предизвикаха остри критики от страна на републиканците.

Представянето на Зукърбърг пред комисията се случва малко повече от два месеца след оспорваната президентска надпревара в САЩ, в която вниманието е насочено към широко разпространената онлайн дезинформация за кандидатите.

Зукърбърг се извини на семействата, чиито деца са пострадали от социалните медии

По отношение на пандемията основателят на Facebook заяви, че администрацията на Байдън през 2021 г. „многократно е оказвала натиск върху нашите екипи в продължение на месеци да цензурират определено съдържание за COVID-19, включително хумор и сатира“.

„Вярвам, че натискът от страна на правителството беше погрешен, и съжалявам, че не бяхме по-открити по този въпрос“, пише Зукърбърг.

Facebook и Instagram въвеждат и платен абонамент

„Силно съм убеден, че не трябва да правим компромиси със стандартите си за съдържание заради натиск от страна, на която и да е администрация, в която и да е посока - и сме готови да дадем отпор, ако подобно нещо се случи отново“, посочи той.

Зукърбърг също така заяви, че няма да повтори стремежа си да финансира нестопански организации, работещи в подкрепа на изборната инфраструктура на САЩ, поради това че подобни дарения се разглеждат от републиканците като пристрастни.

„Моята цел е да бъда неутрален и да не играя роля по един или друг начин - или дори да изглежда, че играя роля“, написа той. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: БГНЕС