Тройно е увеличен контингентът на „Фронтекс” на българо-турската граница

Властите отчетоха, че мигрантският натиск е спаднал със 70% в сравнение с миналата година. Според шефа на „Гранична полиция” Антон Златанов целта на граничарите е да задържат и да намалят още това ниво. В троен размер е увеличен контингентът на „Фронтекс” на българо-турската граница, стана ясно от думите на директора на агенцията Ханс Лейтенс, който е на посещение у нас.

Загинал и ранени при гонка с мигранти в Бургаско

„Намираме се в пика на мигрантската вълна. Гарантирам за данните, които изнасяме. Те са със 70% или три пъти по-ниски от миналата година по това време. Миналия вторник имаше международна операция и неутрализирахме една от най-големите групи в Пловдив, която се занимаваше с трафик на мигранти. Ще продължим в този дух”, коментира Златанов.

„Увеличихме три пъти капацитета на служителите, които са разположени на българо-турската граница. Засега те ще останат на разположение. Днес е моментът да се поздравим, затова че постигаме много добри резултати в противодействието на незаконната миграция. Това не означава, че няма да има трудности и предизвикателства, които трябва да решаваме и занапред”, допълни изпълнителният директор на „Фронтекс” Лейтенс.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase