Близо седмица продължава борбата с огъня

Трети пореден ден 20 военнослужещи от състава на 3-то Бригадно командване, под ръководството на старши лейтенант Иван Дуков,продължават усилията за овладяването на големия горски пожар на територията Рила планина, местност „Байрамица”.

За да подпомогне усилията на огнеборците, в 9:20 ч. тази сутрин от авиобаза „Крумово” излетя хеликоптер Ми-17. Пожарът обхвана низово над 60 дка иглолистна гора, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Мълния е причината за големия пожар в Рила

Надеждите, че пожарът в Рила ще бъде скоро овладян, се увеличиха в момента, в който се разбра, че булдозер е успял да проправи път до местността "Бел Кладенец". Това означаваше, че много по-близо до пожара вече може да се качи водоноска и огнеборците да атакуват стихията с повече вода. От въздуха хеликоптер започна гасене още от сутринта, а на терен дойде и подкрепление.

"Днес се включиха учудващо и с голяма благодарност над 30 мотористи от Гоце Делчев, от Ловеч. Просто свършиха перфектна работа", каза Атанас Диманков, директор на ДГС Дупница.

На терен битката с огъня продължи да е тежка. Заради вятъра, заради наклона и заради високите температури. Утре усилията на всички се очаква да бъдат насочени в района откъм село Бистрица.

"Аз вече твърдя, че нещата са овладяни сериозно. Надявам се и дъжд да има. Мисля, че ще се справим", допълни Диманков.

"Прокарана е с тежка верижна техника булдозер просека, по която предстои противопожарната техника и хората, които се борят с огнената стихия да имат по-бърз достъп до фронта на пожара", посочи Альоша Даков, заместник-директор на ЮЗДП.

Няма никакъв риск за хора и за населени места, категорични през целия ден бяха институциите.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase