Пред NOVA Нинова заяви, че именно тя има намерението да регистрира партията

Развитието на процесите в БСП - след изключването на Корнелия Нинова от партията, въпросът за това кой взима легитимни решения на „Позитано” 20 остава. Пред NOVA Корнелия Нинова заяви, че именно тя има намерението да регистрира партията за предстоящите избори.

След като в неделя Националния съвет на партията реши да изключи Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев от редиците си, отстранените отново отсякоха – решението е нелигитмно. „Решението не е взето легитимно. Това, което трябваше да се случи, е да се свика конгрес”, поясни Свиленски в ефира на „Здравей, България”.

От противоположния лагер, обаче също не отстъпват. „Всички тези действия са подчинени на едно его. Аз съм от хората, които никога нямаше да гласува за изключването на Корнелия Нинова, защото смятам, че това не беше добро действие. Направихме го заради наистина системния опит за саботаж. Ще намерим начин да участваме на изборите", заяви Александър Симов, член на партията.

Свиленски: Нинова трябва да бъде депутат, Зафиров няма как да регистрира БСП за изборите

Причината - Корнелия Нинова продължава да е вписана в Софийския градски съд като председател на БСП, въпреки че партията има нов временен председател в лицето на Атанас Зафиров. „Председател на БСП е Корнелия Петрова Нинова, политическата партия се представлява от нея”, допълни Свиленски.  

„Чакаме решението на Върховния касационен съд. Поведението на Нинова създава опасност БСП да не може да се регистрира за тези избори. Нека да успокоя нашите избиратели – ще намерим начин да участваме на изборите”, категорично заяви Симов.

Пълномощни за регистрацията на партията за изборите в ЦИК Нинова даде не на новото ръководство, а на приближените ѝ Георги Свиленски и Иван Ченечев. „Когато давате пълномощно, го правите на човек, на който имате доверие. Когато един човек ви е предал и продал, той ще ви излъже”, обясни Свиленски.

„Партията му има доверие, Националния съвет също, дал му е правото да бъде изпълняващ функциите с пълно мнозинство, но Корнелия Нинова му нямала доверие”, каза Симов.

Симов: Имаме решение на Националния съвет на БСП, опитите то да бъде замъглено са нелепи

Корнелия Нинова, заради която тече този спор, отсече - регистрация на партията за изборите ще има. „Спасявам партията, имам легитимното право, даже задължение. Не мога да я оставя без регистрация, изключването ми беше опит за саботаж. Не държа аз да регистрирам партията, даже съм дала пълномощно на Георги и Иван. Я си представете, че Зафиров до тогава няма регистрация”.

Засега не е ясно дали Корнелия Нинова ще бъде част и от листите за предстоящите избори. Но хората, които тя упълномощи за регистрацията и на листите смятат, че мястото ѝ и този път е в парламента.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase