По традиция Пловдив е център на празненствата

На днешния ден българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардафон Велики влизат в града и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено и се провъзгласява Съединението. Чествания днес има в цялата страна.

Пловдив

Честванията на годишнината от Съединението започнаха тази сутрин с тържествен молебен в катедралния храм „Успение Богородично”. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който призова за единение, за да не се разпадне държавата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За единство говори и кметът на Пловдив Костадин Димитров. „Днес най-много имаме нужда от уроците за единство на нашите предци. В името на националната цел – обединена и просперираща България”, посочи той.

139-години по-късно, начело на въстаниците застава Веселин Петков, който заедно със 100 доброволци от комитет „Родолюбие” ще пресъздадат Съединението на България. Той влиза в ролята на Чардафон Велики.

„Народ, който не познава своята история, няма бъдеще”, категоричен е председателят на комитет „Родолюбие” Веселин Петков.

От Съединение до Пловдив: Провеждат маратон за празника (ВИДЕО)

Специална изложба в Историческия музей в Пловдив пък показва непознати факти и снимки от живота на княз Александър Батенберг - една от важните политически фигури, изиграли основна роля за Съединението.

„Неговата роля е безспорна в тези славни събития от 6 септември 1885 година. Още когато приема българския престол, той работи активно с всички дейци от Южна България, както и със създадените комитети в Княжеството”, каза директорът на Историческия музей Стоян Иванов.

Честванията ще продължиха през целия ден.

София

София отбелязва 6 септември пред мавзолея на княз Александър I Батенберг. Той е държавникът, който през 1885 г. застава начело на обединена България. Много хора се стекоха към мястото, за да отбележат 139-ата годишнина от Съединението на България. Сред тях - кметът на София Васил Терзиев, народни представители и общински съветници.

Българите изразиха почитта си към княз Александър Батенберг

Пред Президентството се проведе тържествена смяна на караула. Ритуалът е част от отбелязването на всички дати, които са важни за българската история и култура. За първи път такава почетна смяна на караула е направена точно преди 21 години като символ на съхраняването и развитието на традициите от миналото.

Варна

С богата програма и Варна отбелязва Съединението. Празникът започна с полагане на венци пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг и шествие. Кулминацията в морската столица ще бъде възстановка на събитията от 1885 година.

Русе

В Русе тържествената церемония събра десетки пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отдадат почит на героите. Общинският духов оркестър, воден от маестро Димчо Рубчев, допринесе за атмосферата със звученето на военни маршове.

Хасково

В Хасково по традиция бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния воин. Празникът продължи с традиционно българско хоро.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase